FTW?! – hiukan isompaa tiskiin

Friedemann Friesen käsialaa oleva FTW?! (2023) on kompakti korttipeli hyvin yksinkertaisella idealla. Tällä kertaa idea kantaa maaliin asti ja FTW?! solahtaa siten suositeltavien fillerien arvostettuun joukkoon – tämä on kunnari!

Korteista eroon kortti kerrallaan

Pelilaatikosta kuoriutuu sääntöjen ohella 60 kortin korttipakka numeroituna välille 1-60 joista osa jätetään sivuun pienemmillä pelaajamäärillä. Peliin tulevat kortit sekoitetaan ja jaetaan pelaajien kesken tasan.

Pöydässä 18, jota isompi kortti pitäisi laittaa tiskiin. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Vielä ennen pelikierroksia kukin valitsee käsikorteistaan kolme, jotka annetaan oikealla puolella olevalle pelaajalle – näin pääsee hivenen säätämään omaa aloituskättään. Edellä mainitun “säädön” jälkeen muuta valmistelua ei olekaan vaan päästään kortin peluuseen.

Pöytään pitää aina pelata isompi numero kuin edellä pelattu ja tyhjään pöytään käy luonnollisesti kortti kuin kortti. Jos tätä yksinkertaista sääntöä ei pysty tai halua täyttää pelataan kädestä yksi kortti apukortiksi itselle eteen kaikkien nähtäville ja jo pelatuista korteista valitaan yksi kortti joka nostetaan käteen. Muut pelatut kortit poistuvat tässä kohtaa pelistä ja seuraava pelaaja pääsee aloittamaan taas ns. tyhjältä pöydältä.

Apukortit tulevat avuksi myöhempiin omiin pelivuoroihin: kädestä voi pelata pienemmänkin numeron jos se yhdessä apukortin tai -korttien summana ylittää edellä pelatun kortin arvon. Käytetty apukortti poistuu pelistä ja kädestä pelattu kortti jää tällöin pöytään seuraavan pelaajan ylitettäväksi.

Apukortin 19 kanssa nyt voi niin halutessaan pöydätä vaikka 21:n ja silti pääsee ylitse pöydässä odottavan 36:n. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Näin jatketaan kunnes jollakin pelaajista on kädessään enää yksi kortti jolloin kierros päättyy. Pelaajat saavat pisteitä kaavalla “isoin kädessä oleva kortti on plussaa josta vähennetään mahdollisten muiden korttien arvot”. Tämä tarkoittaa, että kierroksen päättänyt pelaaja saa ainoasta käsikortistaan plussaa sen arvon verran muiden pelaajien suorittaessa vähennyslaskutoimituksen. Jos esimerkiksi käteen jäi kortit 39, 20 ja 4 tuottaisi se 15 pistettä (39-20-4). Miinuksille ei voi koskaan mennä eli huonoimmallakin suorituksella pysähdytään nollille.

FTW?! pelataan yhtä monta kierrosta kuin on pelaajiakin (2-6), jolloin kukin pelaaja pääsee kertaalleen aloittamaan. Peliaika on maksimissaankin puolisen tuntia, pienemmillä pelaajamäärillä tästä aika-arviosta höylää isonkin siivun pois. Suurimmalla kokonaispistemäärällä luonnollisesti voittaa.

Luottofilleri

Yksinkertaisia, mutta silti mielekkäitä korttipelejä ei ole liikaa – ja ilokseni FTW?! solahtaa tähän slottiin nätisti. Pelin säännöt ovat äärimmäisen yksinkertaiset, joten sitä on helppo pelata hyvinkin erilaisen yleisön kanssa. Silti siinä on pelikin ja sitä peliä ei ole heti “ratkaistu” – jos ollenkaan.

Korttituurin merkitystä ei käy kiistäminen, mutta sillä ilmeisen huonollakin kädellä on mukava yrittää vievata pisteensä mahdollisimman ylös. Kaikki tavoittelevat sitä, että pääsevät ensimmäisenä yhden kortin tilanteeseen jossa se jäljelle jäävä kortti on mahdollisimman iso. Hyvältä näyttänyt käsi voi silti solahtaa keskinkertaiseksi jos kahdesta jäljelle olevasta kortista pöytään joutuu uhraamaan sen isomman käteen jäädessä samalla nahkea puolivälin 23, esimerkiksi. Tällöin muut pelaajat pienillä miinuksilla voivat hyvinkin heilahtaa parikymmentä pistettä parempaan loppusaldoon – tämä on pelin henki.

Huonommassa jaossa oma käsi hupenee hitaammin, kun apukortin ottokierroksilla oma käsi ei pienene mutta silloinkin pääsee pöytäämään kädestään ehkäpä sen nahkeamman lapun ja toisaalta saa valikoida juuri pelatuista korteista yhden tulevia kierroksia silmällä pitäen. Ottaako pientä vai isoa? Kas siinäpä pähkinä purtavaksi!

FTW?! on hupaisa pieni täytepeli isompien pelien väliin ja sopii myös kevyeksi läpsyttelyksi seurustelun ja kuulumisten vaihdon keskellekin. Aivan erinomainen peli ja ansaitsee kaikki kehunsa! Ja muistutus siitä, että monien viimeaikaisten – pääosin hutien – jälkeen Friedemann Friese näyttää mistä mies on tehty.

FTW?! Näpsäkän napakka korttipeli Friedemann Frieseltä. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.