Lautapeliharrastajan joulu on lokakuussa – joka vuonna. Silloin suuntana on Saksan Essen ja Spiel-messut. Kyseessä on maailman suurin kuluttajille suunnattu lautapelialan messutapahtuma, jossa saman katon alle pakkautuu neljän päivän ajaksi yli 1 000 pelien näytteilleasettajaa ympäri maailman ja yli 170 000 peleistä kiinnostunutta messukävijää. Messuosastot levittäytyvät hallista toiseen ja esimerkiksi vuonna 2016 tilaa oli käytössä yli 66 000 neliömetriä. Pelijulkaisijoille Spiel-messut on merkittävä tapahtuma pullauttaa markkinoille peliuutuuksia kaiken kansan töllisteltäväksi.
Mutta mikä vetää lautapelaajan tällaisille pelimessuille? Mitä niistä saa ja mitä siellä tapahtuu? Jokaisella kävijällä on tietenkin omat veturinsa ja syynsä matkata ulkomaille asti, mutta jaan jäljempänä omani. Annan niinikään tärppejä siihen, miten messukokemuksesta saa enemmän irti heti ensimmäisellä kerralla.
Totuus nimittäin on, että ilman minkäänlaista etukäteissuunnittelua Spiel-messut yllättävät sekä koollaan että ihmismäärällään. Jos matkaan lähtee pelkästään uteliaalla asenteella, huomaa kuluttavansa ison osan ajasta päättömästi messukäytäviä tallustaen ja kokemus ei välttämättä ole positiivinen. Ja nimenomaan hauskaahan Spiel-messuille mennään pitämään!
Matkanteko tapahtumapaikalle Esseniin ei ole mikään ongelma ainakaan näin suomalaisittain katsottuna. Parin tunnin lento Düsseldorfiin on hetkessä hujautettu ja lentokentältä on lyhyt juna- tai taksimatka määränpäähän Esseniin. Jos kimpassa matkustaa ja seurueessa on neljäkin ihmistä, niin taksi on tosiaan oiva valinta vieden suoraan hotellille ja hintakin on sama kuin junalla. Mitä taas lentomatkustamiseen tulee, niin muitakin vaihtoehtoja kuin Düsseldorf on -meidän seurueemme on kertaalleen lentänyt esimerkiksi Kölniin, kun tarjolla oli poikkeuksellisen edulliset lentoliput.
Tätä tarjoaa Spiel-messut
Peliharrastajalle Spiel-messujen pääantia on mahdollisuus neljän päivän aikana tutustua uusiin pelijulkaisuihin. Tätä varten messuosastoilla on pelipöytiä, joilla useimmiten pääsee pelaamaan pelin alusta loppuun tai pitkäkestoisten pelien osalta joitakin kierroksia. Testaamisen jälkeen on tuoreeltaan helppo tehdä päätös, ostaako pelin kotiin asti. Pelaamisen alkuun osastoilla pääsee helposti, sillä paikalla on aina henkilökuntaa opastamassa alkuun. Tämän sääntöopastuksen saa nykyisin englanniksi aina, mutta saksankielen taidosta ylipäätään on hyötyä, kun Saksassa ollaan.
Spiel-messuilla on saman katon alla niin pieniä kuin isoja julkaisijoita. Pienten julkaisijoiden läsnöolo takaa sen, että tarjolla on paljon myös sellaisia pelejä, joiden ostaminen muuten on hankalaa tai jopa mahdotonta. Uunituoreiden peliuutuuksien ohella myynnissä on myös aiemmin julkaistuja pelejä, lisäosia, minilisäosia ja muuta oheisrekvisiittaa.
Houkutuksia riittää joka käänteessä, joten jos olet pelkästään matkalaukulla liikkeellä on pää pidettävä kylmänä. Messukeskuksessa on tätä nykyä myös postituspiste, joten osan ostoksista voi tuikata pakettina kotiin – kannattaa tosin varautua jonottamiseen, sillä palvelu on suosittu.
Pelijulkaisijoiden ohella Spiel-messuilla on paikalla pelien jälleenmyyjiä (kauppaketjuja, nettikauppoja jne.) unohtamatta käytettyjen pelien kauppiaita, joilta etsivä löytää sellaisia harvinaisuuksia, joiden hypisteleminen ennen ostoa olisi muuten hankalaa. Aktiiviharrastajalle käytettyjen kauppiaiden tarjooma on huikea mahdollisuus täydentää omaa pelihyllyä hieman vanhemmilla nimikkeillä eli “ottaa harrastamisessa kiinni menetettyä aikaa”. Harva meistä on näitä modernimpia pelejä harrastanut siinä määrin etteikö yksi jos toinenkin kiinnostava nimike olisi mennyt ohi korvien silloin tuoreeltaan.
Pelien ja pelaamisen ohella messuilla on mahdollisuus seurata joitakin luentoja, osallistua kilpailuihin ja bongata tietenkin pelialan “julkimoita” – siis pelisuunnittelijoita, graafikoita, bloggaajia, vloggaajia ja mitä näitä nyt onkaan.
Yksittäisten pelien ympärille kyhättyjen pelikilpailujen (joita on runsaasti, ks. tarkemmin tästä: Messuturnaukset vuonna 2017) ohella on erityisesti mainittava vuosittain Spiel-messuilla järjestettävä lautapelaamisen Euroopan mestaruuskisat (EuropeMasters), joka käydään nelihenkisin joukkuein sekä yksilökisoista Carcassonnen MM-kisat. Näihin arvokisoihin osallistuakseen on oma paikka pitänyt lunastaa maakohtaisista karsinnoista, mikä Suomen kohdalla on tarkoittanut tänä vuonna menestymistä keväällä/kesällä järjestetyissä karsinnoissa (ks. lisää Suomen lautapeliseuran foorumilta).
Mikäli väliin kaipaa fyysisempää toimintaa jatkuvan aivojumpan sijaan, löytyy sivummalla olevista halleista trampoliinihyppelyä, ihmis-fussballia yms. virkistävää aktiviteettia, joka maistuu ainakin nuoremmille osallistujille.
Ylipäätään Spiel-messut tarjoaa lautapeliharrastajalle hienon mahdollisuuden kokea sellaista yhteisöllisyyttä, jossa koko kaupunki hengittää hetken lautapelaamisesta (no joo, sitä jalkapalloakaan toki unohtamatta). Kaikenikäisiä pelaajia on ympärillä niin messuilla kuin messuhallien ulkopuolella. Iltaisin pelit ja pelaaminen levittäytyvät Essenin hotelleihin ja ravintoloihin. Essen on varmaan vieläkin yksi niitä harvoja paikkoja, joissa olet saattanut olla todistamassa Mölkky-peliä baarissa!
Tiivistetysti Spiel on siis seuraavaa:
- Merkittävimmät peliuutuudet ympäri maailman testattavana ja (useimmiten) heti ostettavana.
- Pelejä, joita et saa välttämättä mistään muualta – ainakaan ihan hetkeen. Tämä, koska mukana on pienjulkaisijoita joilla on hyvin rajatut painokset eikä uusintapainoksista ole takeita. Myös vähän isompien julkaisijoiden painokset saatetaan myydä jo messuilla loppuun ja uuden painoksen tuloa saa sitten odotella hyvän tovin.
- Pelien lisäosia ja minilisureita ilmaiseksi tai pikkurahalla. Unohtamatta muutakaan oheissälää.
- Pelisuunnittelijoiden bongausta ja vaikkapa nimmarit juuri ostettuun uutuuteen.
- Laaja kirjo käytettyjä pelejä. Paikalla käytettyjen pelien kauppiaita, jotka täyttävät hyllyjä aina seuraavaa päivää varten. Jos jokin harvinaisempi nimike on etsinnässä, niin kannattaa suoraan kysyä kauppiaalta, löytyykö peliä. Kirpparihinnoista ei kannata haaveilla, jos peli on yhtään harvinaisempi tai halutumpi – myyjät kyllä tietävät peliensä arvon. Löytöjä tekee silti aina ja hintataso on kuitenkin hyvä.
- Messutarjouksia. Kannattaa pitää pää kylmänä ja vertailla eri messuosastojen hintoja ennen ostoa. Messujen päätöspäivänä on usein erinomaisia tarjouksia niistä peleistä, mitä nyt jäljellä ylipäätään on.
- Mahdollisuus nähdä ja kokea pelikulttuuria, jota et ainakaan Suomessa koe missään koskaan tässä mittakaavassa.
- Etkot ja jatkot. Ennen messuja on keskiviikkona etkokinkerit, joilla voi ottaa tapahtumaan varaslähdön. Ja messupäivinä pelaaminen ei suinkaan rajoitu pelkästään messuille, vaan iltaisiin pelit levittäytyvät hotellien, baarien ja ravintoloiden pöydille.
Näillä vinkeillä parempi Spiel
Olen osallistunut Spiel-messuille seitsemän kertaa ja vuosi 2018 tulee olemaan jo kahdeksas. Ensimmäinen kokemukseni on vuodelta 2005, joten siitä on vierähtänyt jo hyvä tovi. Vuosien kuluessa tapahtuma on kuitenkin muuttunut yllättävän vähän, ainakin näin peliharrastajan silmin katsottuna.
Usean reissun tehneenä omiin valmisteluihin on tullut tietyt kaavat/rutiinit, joista enemmän alla. Toivottavasti niistä saa vinkkejä, jos kokemusta tapahtumasta on vähemmän – jos ollenkaan. Mielellään kuulisin myös lisätipsejä ja niksejä, jos sellaisia on yhteiseen hyvään tarjota.
1. Hyvä ja tuttu porukka. Kolme-neljä päivää reissussa ja tiedossa paljon uusia pelejä & pelaamista. Se kysyy “pelikuntoa” ja kaikilta kärsivällisyyttä. Kun mukana liikkuu valmiiksi tuttu porukka, jolla on samanlainen pelimaku ja seurueen koko on se 3-5, niin lähtökohdat ovat kunnossa. Porukan koko on sikäli tärkeä, että istahdettaessa pelipöytään ei ole tarvetta hakea lisäpelaajia ympäriltä vaan pelaamaan pääsee yksintein. Toki messuille osallistuminen onnistuu pienemmälläkin ryhmällä, mutta tällöin pitää varautua pelaajien haalimiseen ja siihen, että mukaan päätyy “säätäjiä” ja “jäätäjiä”.
2. Tutustu pelitarjontaan etukäteen. Tämä on lopulta se kaikkein tärkein mitä valmisteluihin tulee. Se minkä tästä laistaa, näkyy paikan päällä. Sen lisäksi, että tutustut pelien kuvauksiin ja mahdollisesti sääntöihin, niin kannattaa listata millä osastoilla pelejä pääsee pelaamaan ja ostamaan. Kattava lista Spiel-julkaisuista löytyy, mistäs muualtakaan kuin, Boardgamegeekistä: Spiel ’18 Preview (lista päivittyy aina messujen alkuun asti).
Em. preview-listaan voi merkitä suoraan omat kiinnostuksen kohteet ja koostaa sitten itselle listaa messupäiviä silmällä pitäen.
Toinen erinomainen työkalu koostaa ajatukset ja mielenkiinnon kohteet on käyttää ‘Essen Geek Tool’ tai ‘Tabletop Together Tool’ -välinettä. Näistä jälkimmäinen on ainakin voimissaan ja löytyy täältä: ‘Table Together Tool‘ (tekijä ottaa mielellään vastaan lahjoituksia välineen jatkokehittämiseksi). TTT-välineen kautta pystyy omien listojen tekemisen ohella seuraamaan ylipäätään peliharrastajien etukäteiskiinnostusta uusia julkaisuja kohtaan ja jakamaan omat mielenkiinnon kohteet muille. Käytössä on myös mukava setti erilaisia filttereitä pitkän listan läpikäymiseen vähän nopeammin.
3. Osta ja/tai varaa “pakolliset” pelit jo etukäteen jos mahdollista. Useiden julkaisijoiden kohdalla on mahdollista ostaa ja/tai varata pelejä jo etukäteen. Näin varmistaa sen, että pelin saa varmasti – mikä on merkityksellistä silloin kun kyseessä on pieni julkaisija ja/tai painos muuten hyvin rajallinen. Esimerkiksi japanilaisten julkaisijoiden pelit on saatettu ostaa kaikki jo ennen messujen alkua, jolloin messuosastolla myydään enää pelkkää ei-oota tapahtuman alusta lähtien. Pelien etukäteen maksaminen vähentää myös rahojen puljaamiselta paikan päällä ja osan peleistä voi tilata jopa suoraan kotiin lisähinnalla – tämä taas säästää tilaa matkalaukusta. Preorder-listaus julkaisijoittain löytyy ainakin tästä: Essen 2018 Preorders and Pickups.
4. Pidä messujen pohjakartat saatavilla. Tulosta tai pidä pohjakartat sähköisessä muodossa saatavilla läpi messujen. Tapahtuma on iso ja kartoista on tarve harva se hetki tarkistaa jotakin. Pohjakartat julkaistaan mm. Spiel-messujen virallisella sivulla lähempänä itse tapahtumaa: http://www.merz-verlag-en.com/
5. Suunnittele mitä asioita tehdään minäkin päivänä. Osa asioista/tapahtumista voi olla aikataulukriittisiä. Esimerkiksi torstai-aamuisin messujen ensimmäisenä päivänä on sen ensihetkinä “juoksukilpailu” sellaisten pienjulkaisijoiden kojuille, jotka eivät ota vastaan etukäteisvarauksia ja joilla on rajattu painosmäärä pelejä matkassa. Eli jos et ole heti paikalla, jäät ilman. Etukäteisostot ja pelien noutoajankohdat voivat nekin vaikuttaa omiin aikatauluihin ja sama pätee myös nimikirjoitusten perään halajavien, jolloin joutuu huomioimaan pelisuunnittelijoiden aikataulut eri osastoilla. Mm. edellä mainitut seikat kannattaa siten huomioida kokonaisuutena ja käydä läpi vasten messukarttoja, jotta päivät eivät ole epämääräistä juoksemista eri osastoilla. Pelien minilisäosia (ilmaisia ja/tai pikkurahalla saatavia) metsästäville on oma listansa Boardgamegeekissä: Spiel 2018 specials, freebies, promos and other giveaways.
6. Paras messupäivä on torstai. Messut tulevat olemaan kaikkina päivinä hektiset ja ruuhkaisat, mutta eritoten lauantaina kannattaa varautua isoihin massoihin, koska viikonloppuna myös paikalliset asukkaat ovat liikkeellä. Torstai on perinteisesti se paras päivä, koska näin arkena väkeä on edes piirun verran vähemmän ja kaikkia pelejä vielä saatavilla. Toisaalta unohtaa ei kannata sunnuntaitakaan, jolloin on mahdollisuus tehdä kauppaa hyvään hintaan ja tarttua parhaisiin tarjouksiin niiden pelien osalta, joiden menekki ei olekaan ollut toivotunlainen.
7. Varustaudu messureissulle oikein. Varaa matkaan iso laukku, johon pakkaat vain välttämättömät “retkut” ja hygieniavarustuksen. Tiivistettynä ohjeistus on, että messuille mennään mahdollisimman tyhjin laukuin ja takaisin tullaan matkalaukut täynnä pelituliaisia ilman, että lentoyhtiön painorajoitukset ylittyvät. Ja jotta kaikki tila tulee maksimikäyttöön, niin iltaisin hotellilla tehdyt ostokset käydään läpi, pelit punchataan ja pelejä pakataan toistensa sisään.
Pakkausvaiheessa turhat insertit (sellaiset, joilla ei aidosti ole lisäarvoa) joutavat roskiin, pelikomponentit pussitetaan asiallisesti jne. Tätä projektia varten kannattaa varata matkaan kuminauhoja, tyhjiä pusseja jne. siltä varalta, että pelinjulkaisija on näissä kitsastellut. Joinain vuonna olemme myös postittaneet pelejä. Tällöin on varauduttu matkaan pakkausteipein ja iltaisin on paketti taikka pari tehty valmiiksi, jotka sitten seuraavana aamuna ennen messujen alkua on kiikutettu postiin. Tällaisella hardcore-varautumisella pelejä saa kotiin just niin paljon kuin haluaa ja mihin matkabudjetti riittää.
8. Varaa majoitus ajoissa (jos haluat parhaille paikoille). Sijainniltaan parhaat (lähimpänä Messe Essen -messukeskusta) tai muuten vain suositut hotellit buukataan loppuun heti kun niiden varaaminen vain on mahdollista. Tarkoittaa karkeasti sitä, että majoitus suosituimpiin hotelleihin pitää tehdä vuosi etukäteen. Tästä ei kannata säikähtää: myöhemminkin ehtii ja vapaan punkan löytää vielä hyvin lähellä messuajankohtaa, jos on valmis nipistämään hotellin tasosta ja sijainnista.
9. Osta ja maksa messuranneke etukäteen. Pieni juttu, mutta näin saatat säästää ensinnäkin jonkun euron ja paikan päällä on yksi asia vähemmän hoidettavana. Vuonna 2018 liput voit ostaa esimerkiksi täältä: Ticket shop for Spiel.
10. Varaa käteistä messupäiville. Vaikka muoviraha käyttö on tätä päivää, Spiel-messuille on varattava käteistä. Vain aniharvalla osastolla ostoksensa voi maksaa luottokortilla. Siispä käteisnostot kannattaa tehdä hyvissä ajoin etukäteen ja toki jokunen automaatti löytyy messukeskuksen nurkiltakin (kannattaa taas varautua jonoihin).
11. Turhia pelejä hyllyssä? Myy ne etukäteen ja toimita Essenissä. Aiemman kohdan ohje, että matkaan lähdetään tyhjin matkalaukuin ei välttämättä päde. Jos hyllyssäsi on itselle turhia pelejä, niitä voi kaupata etukäteen Boardgamegeekin kautta ja toimittaa uudelle omistajalle Spiel-messuilla. Mikä oivallinen tapa korjata messubudjetti kohdalleen ja tehdä tilaa omaan pelihyllyyn! Toisaalta kannattaa pitää huoli, että tätä kautta ei tule täyttäneeksi omaa matkalaukkua etukäteen ostopeleillä! BGG:stä löytyy joka vuosi ketju, jossa kauppaa voi käydä (vuoden 2018 ketjussa käy jo kova kuhina – ja mm. vuoden 2017 ketjussa oli lopulta yli 4200 nimikettä): Essen no-shipping auction list
…niin, tapahtuma on kokonaisuutena hieno. Liiaksi en saata Spiel-messuja kehuja ja lautapeleistä pitävien kannattaa edes kerran elämässä se kokea. Minulle Spiel tietää neljää päivää lautapelailua mukavalla porukalla ja uusien “löytöjen” tekemistä. Ja vaikka meidänkin vakisakki ukkoutuu kovaa vauhtia, niin joka syksy tapahtuman lähestyessä odotus kasvaa päivä päivältä. Ja jos joku vuosi ei ollakaan paikalle menossa, niin messujen lähestyessä ja niiden käynnissä ollessa tuntuu siltä, että mitä minä täällä kotona oikein teen – messuillahan sitä pitäisi olla!
Kaikki syyt jättäytyä pois Spiel-messuilta ovat huonoja tekosyitä – siispä Spieliin.
Lisätietoa tapahtumasta:
- Spiel-messujen viralliset sivut: http://www.merz-verlag-en.com/
- Boardgamegeekin Spiel-foorumi (täältä löytyy valtava määrä yksityiskohtaista tietoa ja FAQ): https://boardgamegeek.com/forum/115/boardgamegeek/essen
Kiitos tästä jutusta!
Asutaan perheen kanssa Düsseldorfissa ja ollaan tulossa messuille sunnuntaina. Alunperin oltiin tulossa vain valofestivaaleille (vinkki teillekin, Essen Light Festival, olivat viime vuonna tosi hienot ja valtaavat ison osan kaupungin keskustaa iltaisin samana viikonloppuna!) mutta huomasin nämä messut jostain ja pakkohan se on mennä.
Meidän perhe tykkää lauta- ja korttipeleistä, suosikkeja mm. Puerto Rico, Concept ja Port Royal – viimeiseen voi ottaa jo 5-vuotiaankin mukaan vaikka muuten ollaan vahvasti lastenpelikategoriassa kiinni 😉
Mukavia messuja teille!
Kiitos valofestivaali -vinkistä. Eiköhän se sekin tule nyt katsastettua, kun iltoihin ei ole pakollista ohjelmaa ja tällaista erikoisuutta on kerran tarjolla. Ja mukavia pelimessuja myös teille!