Tapahtumaraportti: Lautapelaamaan 15.-17.9.2017 (Helsinki, Kaapelitehdas)

Vuoden 2017 Lautapelaamaan tapahtuma on takanapäin (15.-17.9.). Tänä vuonna tämä Suomen isoin ja kaunein lautapelitapahtuma oli pari kuukautta totuttua varhaisemmin mihin oli syynä Kaapelitehtaan varaustilanne. Syyskuun puoliväli tarkoitti samalla myös sitä, että tilaisuuden fokus muuttui merkittävästi aikaisemmasta: tarjolla ei ollut Spiel-messujen uutuuksia kuten tavallista, sillä Essenin pelimessuihin (ks. tarkemmin Spiel-tapahtumista juttu tästä) oli aikaa vielä kuukauden päivät. Vaikka tapahtuman fokus muuttui aiemmasta, kävijämäärissä ei ainakaan silmämääräisesti tapahtunut muutosta – ainakaan huonompaan suuntaan. Pelipöydät olivat kovassa käytössä ja lauantai-iltapäivänä jemmasta otettiin käyttöön varapöydätkin, kun täyttöaste oli tapissa.

Pelipöydät olivat kovassa käytössä erityisesti lauantaina - vapaat pöydät olivat kortilla iltapäivästä. Mikä positiivinen tilanne!
Pelipöydät olivat kovassa käytössä erityisesti lauantaina – vapaat pöydät olivat kortilla iltapäivästä. Mikä positiivinen ongelma!

”Kansainvälisten” uutuuksien puuttuminen korvautui näytteilleasettajien toimesta marssittamalla esiin syksyn ja joulun uutuustarjonta. Esillä oli niin Competon kuin Lautapelit.fi:n tuotantoa sekä Suomen Leluyhdistyksen tarjoaman koko ehdokaslista ’Vuoden peli’ –kilpailuun osallistuneista julkaisuista – tämäkin lista sisälsi yli 50 nimikettä. Eikä sovi unohtaa Suomen lautapeliseuran omaa pelikirjastoa ja/tai peliharrastajien paikalle tuomia pelejä. Kyllä näillä eväillä pelattavaa riittäisi kovemmallekin pelimiehelle koko viikonlopuksi.

Suomen lautapeliseuran koko pelikirjasto oli jälleen paikalla ja kävijöiden vapaasti lainattavissa. On se vaan näyttävä näky!
Suomen lautapeliseuran koko pelikirjasto oli jälleen paikalla ja kävijöiden vapaasti lainattavissa. On se vaan näyttävä näky!

Poikkesin tapahtumassa pikapikaa perjantaina, mutta varsinainen pelipäiväni oli lauantai. Perjantain pyörähdys johtui pääasiassa siitä, että toimitin Lautapelaamaan ketjuvaihdossa ja Lautapelaamaan huutokaupassa pois vaihdettuja ja myytyjä pelejä uusille omistajilleen – ja toki muutamia nimikkeitä tuli omankin pelihyllyn täytteeksi.  Onneksi vaihtosuhde oli itselleni ”oikeinpäin”: 14 myytyä ja 4 hankittua. Etukäteen tarkoitus olikin tehdä tilaa pelikaappiin Spiel-messuja silmällä pitäen.

Perinteiseen tapaan ennen Lautapelaamaan tapahtumaa järjestetyt 'Ketjuvaihto' ja 'Lautapelaamaan-huutokauppa' olivat nekin näkyvissä erillisen vaihtopöydän muodossa.
Perinteiseen tapaan ennen Lautapelaamaan tapahtumaa järjestetyt ‘Ketjuvaihto’ ja ‘Lautapelaamaan-huutokauppa’ olivat nekin näkyvissä erillisen vaihtopöydän muodossa.

Molemmat mainituista myyntikanavista ovat muuten sellaisia, joihin kannustan tutustumaan ja osallistumaan. Pelejä näissä molemmissa vaihtuu paljon ja vallitseva hintataso on ostajalle suosiollinen. Varsin moni paikalla käynyt kyselikin vieläkö ehtii osallistua – näille innokkaille piti kertoa, että näihin on pitänyt aktivoitua jo ennen tapahtumaa.

Mitä tulikaan pelattua – ja ensifiilikset?

Bonk (BGG) tuli tutuksi pariinkin otteeseen. Tässä puisessa 2 vs 2 -joukkueet koittavat metallikuulia vierittämällä töniä isompi puinen pallo vastajoukkueen maaliin. Ideatasolla loistava, etukäteisodotukset korkealla, mutta ei tämä nyt käytännössä oikein toiminut. Päällimmäisenä ongelmana vähän turhan hätäiset kierrokset, jossa jo yhdellä hyvällä osumalla pallo saattaa olla vastustajan maalissa. eli ainakaan näin ensituntumalla Bonk ei yllä edellisvuoden huippujulkaisun Klask:n tasolle, mutta ehkäpä pintaa syvemmältä ja taitojen kasvaessa tuostakin kehkeytyy jotain parempaa?

cof
Paripelattava Bonk näyttää kiinnostavalta ja peliä tekee heti mieli päästä testaamaan.

Kivi (BGG) tuli ohitettua viime vuonna ihan tyystin vaikka peli palkittiinkin 2016 partypelinä. Nyt se tuli kaksinpelinä testattua ja turhaksi todettua. Peli on Yatzy-variantti, mutta tässä kevyiden noppapelien kategoriassa on sentään vuosien varressa päästy eteenpäin mm. Qwinton, Qwixxin tai Rolling Japanin muodossa (näistä on kirjoitettu Lunkisti-sivuilla aiemmin). Tuntemukseni tästä pelistä voi tiivistää seuraavasti: “Kiviäkin kiinnostaa”.

'Kivi' ei miellyttänyt, mutta lisäksi ihmetyttää sen valinta vuoden partypeliksi. Missä se "party"-osuus tässä oikein on?
Kivi’ ei miellyttänyt, mutta lisäksi ihmetyttää sen valinta vuoden partypeliksi. Missä se “party”-osuus tässä oikein on?

Unlock! The Formula (BGG) on osa pakohuonepeli -trendiä. Viime ja eritoten tänä vuonna jokainen kynnellekykenevä pelijulkaisija on puskenut pihalle oman näkemyksensä pakopeleistä ja Unlock! on Asmodeen näkemys toteutuksesta. Tässä versiossa kaikki on toteutettu korteilla ja älypuhelinsovelluksella eikä komponentteja ole tarve tuhota pelatessa. Kokemuksena Unlock! The Formula oli ihan ok, joskin mokasimme jossain kohtaa eri korttien yhdistämisen, jonka lopputuloksens tuli kortti, jota juuri siinä kohtaa ei olisi pitänut saada – tämä virhe huomattiin sitten myöhemmin, kun lopputulos oli taas sama eli vedettiin “kehä”. Sama tilanne on Boardgamegeekistä luettujen kommenttien perusteella käynyt muillekin – mikä siis voi olla samalla Unlock!:n simppelin systeemin ongelma. Ei sillä, vaikka vähän tössittiin ja aika loppui, niin mieluusti testaisin systeemin muitakin skenaarioita. Toistaiseksi Lunkisti-sivuillakin arvosteltu Escape the Room: Mystery at the Stargazer’s Manor (BGG) pysyy omana ykkössuosikkina tässä genressä, mutta esim. Kosmoksen näkemys pakopeleistä on kokonaan testaamatta.

Pakohuonepelit ovat in myös lautapeleissä. Unlock! The Formula tässä testissä.
Pakohuonepelit ovat in myös lautapeleissä. Unlock! The Formulan kortteja tässä levällään.

Cacao (BGG). Ei mikään uusi julkaisu tämä, mutta Cacao on onnistunut väistelemään testipöydältä aina tähän asti. Säännöt olen aikoinaan pelistä lukenut ja niiden sekä kuulopuheiden perusteella odotuksissa oli kevyt laattojenasettelupeli, joka sopii koko perheelle. Ja sitähän se oli. Graafisesti perusnätti setti, joka soljui kyllä kivasti loppuun ja mielenkiinto pysyi yllä. Toisaalta laatikosta ei löytynyt mitään sellaista, mikä saisi kiiruhtamaan rahapussin kanssa heti miten ostoksille. Menee siis kategoriaan pelaan mielelläni toistekin.

cof
Cacao on mainio perhepeli ja laattojenasettelustaan huolimatta poikkeaa Carcassonnesta huomattavasti.

Jorvik (BGG) on vuoden 2017 strategiapeliksi valittu peli vähän aikuisempaan makuun. Peli on itse asiassa uusintajulkaisu The Speicherstadtista, mutta nyt paketissa tulee mukana aiemmin erillään myyty lisäosa. Jorvikin keskiössä on eräänlainen huutokauppa, josta pelaajat hankkivat itselleen kortteja ja näiden kautta mahdollisimman paljon pisteitä. Peli on hyvin vuorovaikutteinen, jota pelatessa kannattaa varautua siihen, että kaverin jaloille tulee poljettua oikein urakalla ja useimmiten ihan tarkoituksella. Edelleen uudelleenteemoitettunakin hyvä, mutta ainakin lisäosansa kanssa vain liian pitkä. Hienoa, että Stefan Feldin peli on suomennettu, mutta olisi voinut parempaankin peliin osua käännöstyö. Silti, kannattaa tutustua – pelin keskiössä on mekaniikka, johon uskoakseni harva on aiemmin törmännyt.

Vuoden strategiapeli Jorvik testissä - tosin se aikaisempi versio pelistä (The Speicherstadt) oli kyllä jo entuudestaan tuttu.
Vuoden strategiapeli Jorvik testissä – tosin se aikaisempi versio pelistä (The Speicherstadt) oli kyllä jo entuudestaan tuttu.

Aikamatka (BGG) on 100-vuotiaan Suomen kunniaksi (?) tehty kepeähkö tietopeli, jossa pelaajat asettavat eri tapahtumia aikajanalle suhteessa toisiinsa. Idea on pitkälti sama kuin Timeline-pelissä, mutta mukana on muutama eri pelimuoto tuomaan vaihtelua. Aikamatka on siisti toteutus ja maistuu varmasti Timelinen ystäville ja vastaavasti, jos ei se Timeline maistu, niin ei kannata vaivautua tämänkään pariin.

Aikamatka on Heikki "Hessu" Hyhkön käsialaa oleva tietopeli, jossa pelaajien tulee asettaa eri tapahtumia Suomessa aikajanalle - vähän Timelinen tapaan siis.
Aikamatka on Heikki Hyhkön käsialaa.

Shadow Master (BGG) on uutuus koko perheelle. Peli haastaa pelaajat tunnistamaan varjosekamelskasta sinne kätketyt esineet. Kaikki pelaajat etsivät esineitä samaan aikaan ja löydöt merkitään sermin takana muiden katseilta piilossa. Oikeista vastauksista napsuu pisteitä ja lisäksi nopeimmille ja kaikki esineet löytäneille on tarjolla vielä lisäpisteitä. Shadow Masters oli iloinen yllätys: se on omintakeinen hahmontunnistuspeli, jossa on mukavadti haastetta kaikenikäisille. Komponenttien laatu ja ulkonäkö voisi olla houkuttelevampikin, mutta muuta pahaa sanottavaa en pelistä keksi. Pistäkääpä nimi mieleen!

Syksyn peliuutuus Shadow Master oli yllättävän hyvä.
Karuhkon ulkoasun takaa löytyy hyvä peli. Shadow Master.

Edellisiä enempää ei Lunkisti-toimitus ehtinyt pelejä testailla, sillä lauantai-ilta jatkui toisaalta vielä peli-illan merkeissä ja Spiel-messuille valmistautuen. Omasta rajatusta aikataulusta johtuen jäi siten mm. Mikko Saaren vetämä lautapelivisa kokonaan väliin. No, kaikkea ei voi saada.

Summa summarum: Lautapelaamaan 2017 oli mukava tilaisuus tänäkin vuonna, mutta toki aktiiviharrastajan silmin toivomus on, että ensi vuonna palataan perinteiseen “Essen-uutuudet testattavana” muottiin – siitä ajatuksestahan koko Helcon-ajatus /ajankohta aikanaan lähti.

Who's the Dude -partypelin nukke hoitamassa valvojan virkaa? Järjestelypuolella ollut näemmä ylimääräistä aikaa ja pilke silmäkulmassa?
Who’s the Dude -partypelin nukke hoitamassa valvojan virkaa? Järjestelypuolella ollut näemmä ylimääräistä aikaa ja pilke silmäkulmassa?

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

One thought on “Tapahtumaraportti: Lautapelaamaan 15.-17.9.2017 (Helsinki, Kaapelitehdas)”

  1. Muutama visan kysymys oli kyllä optimoitu juuri teikäläisen sektorille, eli veikkaan että aika vahvaa olisi voinut olla menestys.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.