Käsi ylös jos olet pelannut Afrikan Tähteä tai paukuttanut Kimbleä? Entä onko Monopoli tai Trivial Pursuit tuttuja? Näistä kukin edustavat lajissaan hienoja pelejä, mutta samaan aikaan ne ovat vain pieni otos lautapelien maailmasta. Omaa pelimakua kannattaa haastaa ja hakea – aivan kuin kulinaristista tuntemustaankin!
Itse olen ajautunut lautapelien maailmaan, koska Tero ja ystävänsä tarvitsivat aika ajoin “täytepelaajaa” usemman pelaajan peleihin. Sitten lähdin poikien mukaan lautapelimessuille Esseniin pelikassien kantajaksi… Tänä päivänä lautapelivalikoima on niin laaja, että sieltä todellakin löytyy vaihtoehtoja erilaisille pelaajille – oikean pelin löytymistä helpottaa kun tunnistaa millainen pelaaja itse on. Itse en juuri jaksa yli 60 minuutin pelejä ja säännöt pitää olla helposti selitettävissä. Korttipelit ovat eniten oma juttuni. Suunnittelijoista Knizian lautapelejä on tullut pelattua useampia (Samurai, Aavikon Karavaani, Medici, Eufrat & Tigris, Lost Cities, Quin, Taj Mahal, Poison, Kilpikonna Kisa, Genial…). Onpa sitä tullut osallistuttua lautapeli-SM-kisoihinkin peliprofiilia hakiessa (voitto meni ansaitusti toisaalle, aina voi tosin syyttää voitelua:).
Oman harrastuksen myötä sitä on tutustunut muihinkin pelaajiin. Suomalaisen lautapelaajaan profiili on kenttäarvioni mukaan yllättävän vanha (30-45-vuotias) ja yleistiedon omaavaa (peleistä oppii laskemisen ohella vaivihkaa kaikennäköistä; historiaa, taiteita, maantiedettä, kieliä…). Monelle lautapelaaminen on mukavaa, aivoja sopivasti rassaavaa puuhaa sudokujen ja ristikoiden tapaan.
Oman profiilin hakeminen kylmiltään eli ostamalla summa mutikalla peli tai kolme, joista ei takatekstiä enempää juuri tiedä, on eittämättä hankalaa. Myös pelikaverienkin löytäminen voi olla hankalaa. Loistoratkaisu on erilaiset pelikerhot ja niiden peliKIRJASTOT! Näissä on hyvä luukuttaa peliä kuin peliä ja hakea omia rajojaan. Toinen hyvä vaihtoehto ovat laadukkaat pelitapahtumat . Esimerkiksi LAUTAPELAAMAAN on Suomen lautapeliseuran järjestämä peliviikonloppu, mihin SLS tuo laajan kirjastonsa pelattavaksi. Siinä on muutama hyllymetri pelattavaa. Pelin saa lainaan panttia vastaan. Pelikavereitakin löytyy… Tänä vuonna tapahtumaan on vapaa pääsy koko viikonlopun ajan (11.-13.11.2016). Pelitapahtuma on avoin kaikille ja ikärajaton!
Lautapelit ovat mukana myös Digi- ja SkiExpon yhteydessä järjestettävässä GameExpo-tapahtumassa 4.-6.11.2016. Meidät (Maija & Tero) löytää paikanpäältä tositoimista esittelemästä pelejä SLS:n vapaaehtoisina (la klo 9-12)!
Lautapelaaminen ei ole kallis laji – mutta säästääkin voi, kun tietää mistä tykkäää. Pelitapahtumat tarjoavatkin loistavan mahdollisuuden testata pelejä niin omaan pelikaappiin kuin pukin konttiin! Viimeksi kummipojan kanssa pelatessa kummi sai vihjeitä muutamasta mielenkiintoisesta pelisuosikista. Oliver – vinkkisi on annettu eteenpäin tontuille:)
Tuo on totta että oman pelimaun löytäminen kestää. Itse aloitin aika nollilta, kun ei ole taustalla edes pleikka/PC-pelaamistaustaa. Aika monta ei-täsmä-ostosta olen hankkinut, kun en vielä pelimakuani tiennyt. Nyt ostan jo paljon harkitummin, ja onnistumisprosentti (“Kannatti ostaa!”) on suurempi. Worker placement tai Simultaneous action selection kun vilahtaa pelin esittelyssä, vilkaisen toisenkin kerran.