
Vuoden viimeinen neljännes on jo hyvässä vauhdissa mikä tarkoittaa samalla sitä, että Pelaajien valinta 2022 -palkinnon voittajien julkaisu alkaa olla ajankohtainen. Mitkä ovat vuoden 2022 valinnat parhaiksi perhe- ja harrastajapeleiksi lautapelibloggaajien mielestä? Lunkisti.fi on mukana raadissa tänäkin vuonna ja alkukarsintakierrosta on käyty pitkin vuotta huipentuen raadin tapaamiseen Hyvinkäällä 25.9.2022. Parhaillaan on meneillään finalistien “lisämakustelut” – voittajia emme siis tiedä vielä itsekään. Molempien sarjojen voittajat julkaistaan marraskuun alussa.
Tässä artikkelissa esitellemme molempien sarjojen finalistit, sarjoittain aakkosjärjestyksessä, sekä päällimmäiset mietteemme peleistä ILMAN, että paljastamme omia suosikkejammekaan. Sen voi kuitenkin jo todeta, että vuosi 2022 on ollut erittäin hyvä pelivuosi Suomessa – tästä kiitokset kaikille pelijulkaisijoille riippumatta siitä, löytyykö niitä oman firman pelejä Pelaajien Valinta -finalisteista.

Perhepeli-finalistit
7 Wonders: Architects (Asmodee Nordics)
Alkuperäisestä 7 Wonders -pelistä (2010) mukaeltu “arkkitehti-versio” on yhdistelmä tuttua ja uutta. Edelleen rakennetaan ihmeitä, korttiväritykset merkityksineen (punaiset sotavoimia, vihreät tiedettä jne.) mukailevat nekin alkuperäistä, mutta 7 Wondersin ydin eli korttidraftaus on poissa. Tilalla on korttien valinta joko vieressä istuvien pelaajien kanssa jaetuista avoimista pakoista tai kaikille yhteisestä piilopakasta. Muutakin viilausta on sieltä täältä, jotta kestoa on saatu pudotetuksi.

Lopputulos on alkuperäistä huomattavasti kevyempi ja tuuripitoisempi, mutta myös joutuisammin pelattava – ainakin jos pelaajamäärä ei ole suuri. Isolla pelaajamäärällä yhtäaikaisen draftauksen korvautuminen vuorotellen tehtävillä korttinostoilla voi johtaa liian pitkäkestoiseen peliin. Jos 7 Wonders Lite on sitä mitä koet olevasi vailla, ei 7 Wonders: Architectsia kauempaa kannata lähteä etsimään. Aloituskynnys on matala, pelit joutuisia ja mukana on sopivasti tuuriakin Ja jos nälkä kasvaa syödessä voi sitten hypätä vaikka sen alkuperäisen version kelkkaan ja lihaisampien patojen äärelle.
Family Inc. (Lautapelit.fi)
Kepeää onnenkoetuspeliä hakevalle Family Inc. on osuma – etenkin kun se toimii aina seitsemälle pelaajalle asti. Uskallanko kääntää vielä yhden chipin vai paljastuuko sieltä duplikaatti mikä päättää kierrokseni samantien? Vai pitäisikö lopettaa jo siksikin, että että pöydässäni näkyvän vitosen turvin pöllin kaverilta niitä pari vielä lisää ja siten tältä pisteitä pois. pari lisää etteivät pääse itse ny kahdeksikko, jolla nappaan lisäkahdeksikot muilta pelaajilta etteivät nämä pääse niitä kotiuttamaan?

Family Inc. on pienillä kepeillä päätöksillä varustettu onnenkoetus joka ei välttämättä ulkonäöllään koreile, mutta on sulavasti viimeistelty: Juuri sitä Reiner Knizian peleistä automaattisesti olettaakin. Kuin pisteenä iin päälle toisinaan se riskinottokin kannattaa, sillä vaikka vuoro päättyisikin tupla-chippien kääntelyyn heti ensimmäisillä kääntelyillä niin siitä saatavalla timanteillakin voi lopulta voittaa. Tässä on kaikki, mitä vartin pikafilleriltä voi odottaa – ehkä sitä ylisuurta pelilaatikkoa lukuunottamatta.
Kingdomino Origins (Lautapelit.fi)
“Kingdominoa sopivasti maustaen”. Origins tuo maailmaa valloittaneeseen perinteiseen Kingdomino-laattahaasteeseen kolme erilaista modulia takaamaan vaihtelua. On tulta syökseviä tulivuoria, kerättäviä resursseja enemmistöpisteytyksiin ja työläisiä suorittamassa omia tehtäviään. Kehikko taustalla on silti se tuttu ja toimiva: 5×5 ruudukkoon laatat asettaen pelaajat pyrkivät tekemään mahdollisimman isoja alueita sopivasti kertoimia haalien. Ja mitä “paremman” laatan valitsit, sitä huonommassa positiossa olet seuraavaa laattaasi valitsemassa.

Kingdomino Origins palauttaa pelisarjan takaisin raiteilleen ristiriitaisen Queendominon jälkeen. Uutukainen on sitä paitsi erittäin kaunis katseltava, joten siitäkin se saa pisteitä. Kokonaisuus miellyttää ja on napakka pelattava – kaikki toimivan perhepelin elementit.
Living Forest – Elävä metsä (Lautapelit.fi)
Living Forest on yhdistelmä onnenkoetusta, pakanrakentelua ja kilpajuoksua yhteen pelin kolmesta voittotavoitteesta. Peli näyttää ensimulkaisulla monimutkaisemmalta kuin lopulta onkaan ja pelin onnenkoetus-osio on toteutettu kekseliäästi tarjoten pelaajalle enemmän kontrollia kuin monissa muissa vastaavissa (katson sinua syyttävästi Räävelin rohtotohtorit).

Jännite kilpajuoksun voittajasta pysyy yllä aivan kalkkiviivoille saakka ja kiitos hyvin tasapainossa olevien voittotavoitteiden, maaliviivalle todella pääsee kaikilla kolmella eri strategialla ja pelaajien välinen vuorovaikutus on mielenkiintoisesti toteutettu. Living Forest on hieno peli, graafisesti kaunis, joten näistä lähtökohdista ei ole ihme, että se on niittänyt mainetta maailmallakin.
Sagrada (Asmodee Nordics)
Kuka työstää komeimman lasimaalauksen kirkkoon? Tähän teemakehikkoon rakentuu Sagrada, joka on luonteeltaan abstrakti draftauspeli, jossa lasimaalauksen värikyhäelmää hoitavat värikkäät nopat. Pussista kaivetaan pelaajamäärälle sopiva määrä noppia, ne heitetään ja tietyssä järjestyksessä noppia poimitaan omaan lasimaalauskehikkoon. Asetettava noppa ei saa päätyä saman värin ja saman silmäluvun viereen – lisäksi pelaajan alussa valitsema kehikko asettaa sekin lisävaatimuksia.

Kymmenen pelikierrosta ja kaksikymmentä valittua noppaa myöhemmin pelaajien lasimaalaukset ovat valmiit (jos ovat) ja ne pisteytetään pelin alussa arvottujen yhteisten tavoitekorttien ja henkilökohtaisen salaisen tavoitteen muodossa. Sagrada on napakan suoraviivainen, mutta sopivasti aivoja rassaava pikku pähkinä, jonka alkuvalmistelut on nopeasti tehty eikä pelikään puolta tuntia pidempää kelloa kuluta. Mainio tapaus, jonka ainoa moite on “standardia” pienemmät nopat.
Harrastajapeli-finalistit
Arnak – Kadonneet Rauniot (Lautapelit.fi)
Arnakin kadonneet rauniot on Indiana Jones -henkiseen koreaan ulkoasuun tuotettu kerättyjen resurssien konvertointia pisteiksi -optimointiharjoite. Peli on yhdistelmä pakanrakennusta ja työläisten asettelua lopullisen yhtälön ollessa enemmän kuin osiensa summa. Kaikki asiat eivät ole valmiiksi tapetilla vaan piilotietoa lurkkii siellä ja täällä, jolloin homma ei aivan tykkänään eksy täyden tiedon kanssa optimointiin. Temaattisesti ja pisteiden kannalta se tärkein eli pelin viidakkoseikkailu temppelille on etukäteen sormella osoitettavissa mitä polulla eteneminen vaatii, mutta siinäkin on mukana kilpajuoksua muita vastaan.

Arnak – Kadonneet rauniot on vahvasti peliharrastajien peli, jossa taidolla on vahvasti jalansijaa ja kokenut peluri pessee aloittelijan mennen tullen. Toisaalta peliin pääsee nopeasti sisään, jolloin jo ensipelistä on tarjolla onnistumisen kokemuksia. Hieno peli.
Azul: Queen’s Garden (Asmodee Nordics)
Azul-sarjan neljännessä osassa pelaajat työstävät kuningattarelle puistoa. Heksamuotoisia laattoja sekä laajennuspaloja omaan puistoon haalitaan yhteispoolista aiempien pelisarjan osia mukaillen, mutta nyt tarjoama kasvaa ottojen myötä kunnes kierroksen loppua kohden lähtee jälleen vähenemään. Muilta osin ollaan täysin uusilla vesillä ja Azul: Queen’s Gardenin laatta-asettelun pulma on nyt “henkilökohtaisempi” haaste kuin aiemmin: kuinka rakentaa saman värin ja/tai symbolin settejä omalle laudalle JA eritoten miten kustantaa koko lysti? Henkilökohtaisemmalta peli tuntuu siksi, että laattojen asettelu on rajatumpaa, kun pitää huomioida värit ja muodot, ja samalla se tekee toisten pelaajien tarpeista/mahdollisuuksista hankalamman seurata.

Monitahoisemman pulman vuoksi pelivuorot eivät rullaa välttämättä niin nopeasti kuin Azuleissa yleensä ja kestoakin tulee siten enemmän. Ulkoasultaan ja komponenteiltaan peli on yhdistelmä laatua ja halvanoloisia ratkaisuja. Laattapulmailusta kiinnostuneille Azul: Queen’s Gardenia voi suositella lämpimästi ja peli toimii hienosti eri pelaajamäärillään.
Nidavellir (Lautapelit.fi)
Näyttävällä ulkoasulla varustettu Nidavellir on yhdistelmä sokkohuutokauppaa ja settien rakentelua. Kullakin kierroksella pelaajat asettelevat kolikkonsa kolmen eri majatalon huutokauppoihin käyttämättömien kolikoiden vaihtuessa kierroksen päätteessä paremmiksi. Viime mainittu on sikäli mainio lisä, sillä peli on tasapainoilua siitä käyttääkö parhaat eväät huutokauppaan vai vaihtaako niitä entistä paremmiksi kolikoiksi tulevia kierroksia silmällä pitäen?

Majataloista rekrytoidaan kääpiösotilaiden armeijaa, joista pelin lopussa saadaan pisteitä: sitä enemmän mitä enemmän saman sarjan sotureita on. Mutta myös eri sarjojen keräily kannattaa, koska tällä pääsee käsiksi uniikkeihin sankarikääpiöihin jotka katoavat tarjoomasta “nopeimmat syövät hitaat” mentaliteetilla. Nidavellir on muilta osin ihailtavan viilattu tapaus, mutta sankarikääpiöiden ominaisuuksien läpikäyntiin saa ensimmäisillä pelikerroilla varata aikaa. Kokonaisuus on tätä pientä kauneusvirhettä lukuunottamatta paketti, joka maistuu moneen makuun.
Paleo (Lautapelit.fi)
Kivikauden miehet laitetaan tuhertamaan luolamaalauksia Paleossa, jossa maalailun esteeksi työnnetään jatkuvasti muita haasteita. Nälkäkin tuppaa kurnimaan vatsassa, joten ruokahuollosta täytyy pitää huoli ja jottei taivasalla tarvitse nukkua, niin telttakin olis kiva – siihen vaan tarvitsee työkaluja. Vaan onneksi “kivikauden mies, kaikki temput ties” -lauselma yläasteen opettajan suusta pätee tälläkin kertaa, sillä joukossa on voimaa: haasteisiin ja tarpeisiin vastataan yhdessä, sillä Paleo on yhteistyöpeli. “Aattelin mennä kalalle, mutta tarviitko Arto apukäsiä? Jos jätän oman kortin tekemättä ja tarjoan keihääni sulle, niin saadaanko yhdessä tuumin tuo sun peura kaadettua? Selvä, mennäänkin sillä sitten.”

Paleo tarjoilee kymmenkunta eri moduulia yhdisteltäväksi ja siten koko joukon kivikauden haasteita ratkottavaksi. Tuleeko maalaus valmiiksi vai viekö lumimyrskyt ja muut haverit heimon voimat ennen sitä? Paleo on haastava yhteistyöpeli kelpo komponenteilla varustettuna ja sopii kokeneemmallekin peliporukalle.