Speculation – kiivasta kauppaa pörssissä

Speculation (1992) vie 3-6 pelaajaa pörssikaupan maailmaan. Tällä kertaa se maailma ei ole suuri ja ihmeellinen vaan asioita on suoraviivaistettu ja yksinkertaistettu isolla kädellä. Osakkeita ostetaan ja myydään edestakaisin ja kurssimuutoksia tehdään kortti- ja noppavetoisesti. Perimmäisenä tarkoituksen pelissä on tietenkin osoittaa omien sijoitustaitojen ylivertaisuus suhteessa kanssaveljiin ja -sisariin. Yksinkertaisuudestaan huolimatta Dirk Henn on Speculationillaan osunut maaliin: peli on yksi parhaista osakepeleistä – ellei peräti se kaikkein paras.

Kahdeksan firmaa samalla viivalla

Pelissä operoidaan kahdeksan firman osakkeilla. Tai jos ihan tarkkoja ollaan, niin eivät ne mitään firmoja ole vaan Queen Gamesin vuoden 2013 painoksessa firmat korvattiin pelisuunnittelijan eri peleillä. Vastaan astelee siten pelipöydästä muutenkin tutuiksi tulleita nimikkeitä: Alhambra, Carat, Colonia, Eketorp, Metro, Shogun, Show Manager sekä Timbuktu. Tässäpä oivallinen hetki itse kullekin pysähtyä hetkeksi laskemaan moniko näistä Dirkin peleistä on entuudestaan tuttu? Itselläni tulos on 7/8.

Vaan kun tältä sivupolulta herätään takaisin pelin valmisteluihin on aika asettaa firmojen osakkeiden lähtöhinnaksi 20 euroa ja varmistaa, että tarjolla on kutakin osaketta yksi vähemmän kuin on pelaajia.

Alkutilanteessa kaikkien firmojen osakkeiden arvo on 20 euroa.
Alkutilanteessa kaikkien firmojen osakkeiden arvo on 20 euroa. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Pelaajien alkupääoma on yksi osake vapaavalintainen osake sekä 20 euroa rahaa. Todellisia piensijoittajia siis ollaan! Tämän alkupääoman ohella pelaajat saavat yhdeksän kortin identtiset pakat jossa on kertaalleen kuvattuna jokainen pelin firmoista sekä yksi ‘pankkivapaa’. Saadut yhdeksän korttia sekoitetaan ja käteen niistä nostetaan kaksi. “Minikäsi” on Speculationin keskiössä läpi pelin.

Pelaajan käsikortit.
Pelaajan käsikortit. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Pelilauta on kaksipuolinen molempien puolien tarjoillessa osakekurssihinnaston laudan vasemmasta reunasta oikeaan. Ero tulee itse kurssihinnoista: toinen puoli on hivenen aloittelijaystävällisempi ja toinen sopii tiukempaa peliä hakeville.

Ensin toiminto, sitten kurssimuutokset

Kierroksen aluksi yksi pelaaja nostaa yhdestä kangaspussista toimintolaatan ja toisesta kurssimuutoslaatan; pussistanoston sijaan saman voi tehdä nopin jos omistaa kyseisen minilisäosan. Toimintolaatan tapahtuma ratkotaan aina ennen kurssimuutoksia. Puolet toiminnoista antaa oikeuden yhden osakkeen ostoon ja/tai myyntiin sen hetkiseen markkinahintaan. Kunkin firman markkinahinta määrittyy kahden muuttujan yhdistelmästä: missä kohtaa pelilautaa firman merkki sijaitsee JA mikä on firman sijoitus suhteessa muihin firmoihin.

Osto/Myyntitoiminnon ohella pussista voi nousta ‘ei tapahdu mitään’ -laatta tai ‘muuta yhden firman sijoitusta laudalla yhden parempaan tai huonompaan positioon’ -laatta. Jälkimmäisessä tapauksessa ainoastaan pussista kyseisen laatan vetänyt tekee tämän toiminnon.

-1 nopalla on mahdollista tiputtaa yhden firman sijoitusta osakeradalla yhdellä sijoituksella. Esimerkiksi punaisen Show Manager -yhtiön voisi tiputtaa laudalla ruutuun 8.
-1 nopalla on mahdollista tiputtaa yhden firman sijoitusta yhdellä pykälällä. Esimerkiksi punaisen ‘Show Manager’ -yhtiön voisi tiputtaa laudalla oranssin ‘Alhambran’ perään eli ruutuun 8. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Seuraavaksi kurssimuutosten pariin ja tähän osallistuvat kaikki pelaajat. Kullakin pelaajalla on kaksi korttia joista toinen pelataan, valinnat paljastetaan yhtä aikaa. Nyt firmat etenevät jokaista ko. firman korttia kohti niin monta ruutua pelilaudalla kuin mitä kangaspussista nostettu kurssimuutoslaatta kertoo. Ja koska kurssilaudalla yksittäisessä ruudussa saa olla vain yksi firma, niin mahdolliset varatut ruudut hypätään ilmaiseksi yli siirtoja suoritettaessa. Näin siis esimerkiksi vihreä firma ao. kuvassa liikkuisi kaksi pykälää eteenpäin jokaista pelattua vihreän firman osaketta kohti, koska kurssimuutoslaatta (tai tässä tapauksessa noppa) näyttää kakkosta.

Mahdollista on myös se, että firmojen osakekurssit eivät muutu jos yksi tai useampi pelaaja pelasi ‘Pankkivapaa’ -kortin. 5-6 pelaajan pelissä yhdellä ‘Pankkivapaa’ -kortilla kukin firma liikkuu puolet kurssimuutoslaatan määrästä ja vasta kahdella tai useammalla ‘pankkivapaalla’ pysytään täysin paikallaan.

Sininen firma on kärjessä, osakkeen arvo nyt 175. Punainen firma kakkosena, osakkeen arvo 110, mutta kaksi pykälää pidemmälle päästessään arvo nousee jo 150:een.
Sininen firma on kärjessä, osakkeen arvo nyt 175. Punainen firma kakkosena, osakkeen arvo 110 (arvo katsotaan tummemmasta taulukosta, koska firman osakekin on tummalla), mutta kaksi pykälää pidemmälle päästessään arvo nousee jo 150:een. (Kuva: Tero Hyötyläinen)

Korttien peluun ja siirtelyn päätteeksi pelaajat täydentävät käsikorttiensa määrän jälleen kahteen.

Näin peliä jatketaan kunnes vähintään yksi kahdeksasta firmasta pääsee pelilaudan oikean laidan punaiselle alueelle jolloin peli päättyy. Pelin lopussa osakkeet muutetaan vielä rahaksi ja lisätään tähän summaan hallussa olevat käteisvarat. Eniten rahaa tehnyt luonnollisesti voittaa.

Spekulointia hyvinkin…

Speculation on säännöiltään erittäin yksinkertainen ja siten uusi pelaaja on sinut pelin yleisen flown kanssa heti kun alkuun on päästy. Pelin haasteellisuus ei tulekaan säännöistä vaan omien sekä kanssapelaajien toimien ajoituksesta ja pelitilanteen luvusta. Tässä pelissä onkin syytä valmistautua nopeaan osakkeiden osto- ja myynti-sykliin eli harvoin yksittäisiä osakkeita kannattaa jemmailla pysyvästi, vaan enemmänkin juosta pikavoittojen perässä. Kaikkia pelaajien suorittamia manöövereitä ja niiden perimmäisiä syitä on kiharaisen haastavaa hahmottaa. Tekemisiin vaikuttavat vahvasti jo pelatut kortit, toisaalta myös ne mitä itse kullakin on paraikaa kädessä. Huomioon pitää ottaa myös kierroksen kurssimuutoslaatta: mitä isompi numero, sitä houkuttelevampi hyppäys on tarjolla – jollei sitten joku pelaa “pankkivapaa” -kortin. Hmm… mutta kenellä se ‘pankkivapaa’ olikaan jo käytettynä?

Voi sitä spekuloinnin määrää, mitä tässä pelissä tehdään. Mutta koska peli on kaikesta huolimatta äärimmäisen pelkistetty, niin pähkäilyistä huolimatta Speculation rullaa nopeasti kohti loppuaan.

Speculation-pelilauta ei välttämättä ole maailman kaunein, mutta se on selkeä.
Speculation-pelilauta ei välttämättä ole maailman kaunein, mutta se on selkeä.

Mikään vakavamielisesti otettava peli Speculation ei ole ja pinnan alta on turha etsiä järvin syvällistä sisältöä. Aihetta lähestytään nyt keveällä otteella, mutta tällaisenaan se toimii todella hienosti. Miltei joka kierros pitää sisällään oman pienen jännitysnäytelmänsä osakekurssimuutoksineen eli pelitilanne elää. Ja koska pelaajien osakesalkut pysyvät pelissä pieninä ja salkun sisältö näkyvissä on yleistilanne nopeasti analysoitu.

Pelimekaniikkojensa osalta Speculation toimii ehdottomasti parhaimmillaan isommilla pelaajamäärillä jolloin osakeveivauksia yksittäisen kierroksen sisällä tapahtuu eniten. En missään nimessä suosittele pelaamaan tätä minimipelaajamäärällä (3) vaan vähintäänkin neljällä, mutta mieluummin 5-6. Silloinkin peli pysyy napakkana tapauksena eli kokonaiskesto ei kasva.

Kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta Speculation tekee hienosti sen minkä se tekee: se on napakka ja hauska pelattava. Niin mainio, että en parempaa puhdasta osakepeliä ole pelannut vaikka moni on aikain saatossa tutuksi tullutkin (mm. Hab & Gut, Black Friday, Mogul, 1920 Wall Street, Trade). Ainoa miinus, jonka Speculation saa liittyy pelin “osakkeisiin”: olisin niin paljon mieluummin katsonut vaikkapa naurettavia sanamuunnoksia olemassaolevista firmoista kuin Dirk Hennin pelien nimiä, mutta menee se toki näinkin.

Minilisäosia Queen Games:mäiseen tapaan

Speculationiin on tarjolla muutama minilisäosa eli sikäli se noudattaa julkaisijansa tuttua linjaa. Kaikki alla listatut tulivat pelin Kickstarter-versiossa (2013) mukana, mutta jälkikäteenkin ainakin osaa niistä on ostettavissa esimerkiksi Queen Gamesin kautta ja/tai BGG Storesta:

  • Vaihtoehtoiset toimintolaatat (BGG)
  • 7-8 pelaajan komponentit (BGG)
  • Toiminto- ja Kurssimuutosnopat (BGG)
Queen Gamesin lisäosia; nämä tulevat pelin Kickstarter-painoksen mukana, mutta ovat ostettavissa myös erikseen.
Speculation lisäosat: nämä tulevat pelin Kickstarter-painoksen mukana, mutta ovat ostettavissa myös erikseen.

Vaihtoehtoiset toimintolaatat korvaavat pelin vakiolaatat. Tarjolle tulee uusia vaihtoehtoisia toimintoja sisältäen mm. pelaajien välistä pakotettua korttien vaihtoa, ‘pankkivapaa’ -kortin kumoamistoimintoja jne. Toimintolaattoja on 12 erilaista, joten variaatioita löytyy ja sen vuoksi lisäosan ohjeista löytyy valmiiksi jo kolme eri suosituskokoonpanoa ensi alkuun testattavaksi. Myönnän, että vaikka olen pelin omistanut julkaisustaan lähtien, niin en ole tätä lisäosaa koettanut.

7-8 pelaajan komponentit mahdollistavat isommalla porukalla pelaamisen. Sinällään suunta on oikea, sillä kuten edellä kirjoitin, toimii Speculation isommilla pelaajamäärillä paremmin. Samaan hengenvetoon myönnän tosin senkin, että enpä ole peliä koskaan tarjoillut 7-8 pelaajalle, vähänlaisesti varmaan on sellaisia tilaisuuksiakaan ollut tarjolla?

Toiminto- ja kurssimuutosnopat ovat omissa peleissäni vakiokäytössä. Speculationin alkuperäinen painos vuodelta 1992 oli nimenomaan noppavetoinen ja tällä lisäosalla pelistä saa täysin identtisen kokemuksen pelin ensipainoksen kanssa. Kaupasta ostettu pelin 2013 perusversio tulee laatoilla, joita nostetaan pussista; näin on kasvatettu todennäköisyyttä tiuhempaan osto-/myynti-toimintoon. Mutta kun ehdin jo alkujaan pelaamaan peliä aikoinaan noppavetoisena ja totesimme sen toimivaksi, niin nopat ovat olleet käytössä tässä uudessakin painoksessa aina. Noppalisäosa tekee todennäköisemmin pelistä hiukkasen napakamman, mutta puhutaan varmaankin vain minuuteista jos nyt ylipäätään sitten mitään aikaa säästääkään.

Speculation, osakepeli vailla vertaa.
Speculation, osakepeli vailla vertaa. (Kuva: Tero Hyötyläinen)
Infolaatikko: Speculation
Pelaajia: 3-6 Kesto: 45 minuuttia Julkaisuvuosi: 2013
Saatavuus: pelialan liikkeet (englanniksi)
Lisätietoa: Boardgamegeek

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.