Tätä kirjoittaessani olemme jo onnellisesti Essenissä. Neljä päivää kestävään Spiel-tapahtumaan on enää yksi yö, huomenna homma pärähtää täysillä käyntiin – näin niinkuin kuluttajan silmin. Some-kanavista toki olemme jo pari päivää saaneet nauttia julkaisijoiden ja jälleenmyyjien maistiaisista mitä tulee messuosastojen ulkonäköön ja muihin valmisteluihin. Niinikään “sillä puolella” moni saanee jännittää sitäkin, että näinköhän pelilastit löytävät ajoissa perille ja kaikista tulli- yms. muodollisuuksista selviydytään siististi. Unohtamatta tietenkään sitä jännitystä, että minkälaisen vastaanoton se oma uusi julkaisu saakaan?
Vaan peliharrastajana ei viimeisenä päivänä ole valmistelujen suhteen enää tehtävää. Ne kotiläksyt on pitänyt tehdä aiempina viikkoina ja kuukausina. Tilanne on siten täysin verrattavissa tenttiin valmistautumiseen: yhdessä illassa ei ihmeitä pysty tekemään! Ja valmisteluita, niitä olemme Lunkisti-toimituksessa tehneet.
Erityisesti yo. kuvan ‘Tabletop Together Tool’ on ollut kovassa käytössä, kun Spiel-messujen koko pelitarjooma eli reilut tuhat nimikettä on läpikäyty ensin karkeasti ja mielenkiintoisten nimikkeiden osalta tarkemmalla kammalla. On siis tullut katseltua pelivideoita ja -esittelyitä sekä luettu sääntökirjoja ja kirjattu mietteet heti tuoreeltaan muistiin. Ja oman peliporukan kesken on näitä ensifiiliksiä jaettu ja pohdittu onko peleistä mihinkään vai ei. Toimiiko joku idea vaiko eikö?
Tämän tehdyn työstämisen lopputulemana on nyt valmis lista itseä kiinnostavista peleistä, jonka turvin messumassan sekaan on hyvä syöksyä.
Niinikään jo koto-Suomessa on työstetty tulostetuille messukartoille kaikki ne itseä kiinnostavat pelit. Tämän pohjakartan avulla saa kätevästi suunniteltua reittejä messupäiville, sillä liikkuminen yli 50 000 ihmisen keskellä ei ole välttämättä kaikkein mukavinta puuhas – tai ainakin itse käytän senkin ajan mielelläni paremmin.on haastavaa. Tärkeää messukarttojen parissa on joka tapauksessa viettää ainakin hetki, sillä jos omien pelien joukossa on pienten painosmäärien pelejä, niin oman kappaleen saamiseksi oikealla osastolla on oltava heti messujen ensiminuuteilla!
Viimeinen esivalmistelu oli tulostella matkaan joukko sääntökirjoja. Tällä siis takaa sen, että pelien ääressä sääntötarkistuksia pystyy tekemään kielellä, jonka itsekin hallitsee. Monissa messupeleissä kun ei juuri sillä hetkellä ole saatavissa kuin saksankieliset säännöt. No, tässä kertaa oikaisin sikäli, että tulostamisen sijaan latasin sääntökirjat vanhalle Ipadille, joka saa kunnian kulkea mukana messuille.
Kun “isot linjat” ovat hoidossa, voi hyvillä mielin keskittyä viime hetken herkistelyyn – sitähän ne huippu-urheilijatkin tekevät ennen varsinaista suoritusta! Peliharrastajalle tämä tietenkin tarkoittaa kevyttä pelailua esim. lentokoneessa. Siinäpä se meni pari tuntinen lento rattoisasti Helsinki-Düsseldorf -välillä pelaten kompakteja noppapelejä eli Qwixxiä, Qwintoa ja Rolling Japania.
Näillä mietteillä kohti seitsemänsiä Spiel-messuja. Pysykääpä kuulolla, messufiiliksiä on varmasti tulossa!