Vuoden 2020 Spiel-matka Esseniin piti olla itselleni juhlavuosi: olisihan se kuitenkin kymmenes kerta, kun on lähdetty Saksan maalle miltei tyhjällä matkalaukulla ja muutaman pelimessupäivän jälkeen kotiin saavuttu Samsonitet pinkeänä kuumimpia peliuutuuksia.
No, vuoden 2020 korona-poikkeusolot osoittivat jo hyvissä ajoin, että se perinteinen Spiel jää väliin. Vaan ei mennyt aikaakaan kun Spiel-tapahtumaa organisoivalta taholta tuli mielenkiintoinen ilmoitus: järjestettäisiin digitaalinen Spiel! Uutinen kuulosti siinä määrin mielenkiintoiselta, että Spiel-merkintää kalenterista ei kannattanut sittenkään yliviivata ja Essenin reissua varten varatut lomapäivätkin saivat jäädä voimaan. Spiel.Digital – I’m in!
Valmistelut sekoitus tuttua ja uutta
Perinteisesti olen valmistautunut Spiel-messuille tutustumalla syksyn uutuustarjontaan etukäteen niin pitkälle kuin mahdollista. Tähän toimeen luottokaverini on (aktiivisten pelikavereiden ohella) ollut jo useamman vuoden mainio Tabletop Together Tool (linkki). Kyseinen värkki oli käytössäni tänäkin vuonna, mutta uutuuskliksuttelun tein huomattavasti kevyemmin eikä läpiplärättävien pelien listakaan ollut kuin noin kolmasosa (vajaa 500 peliä) normaalista.
Jotta osallistuminen pelimessuille oli mahdollista, piti lisäksi rekisteröityä Spiel.digital -osoitteeseen käyttäjäksi (täysin ilmaista) ja samassa yhteydessä hyödynsin messujen ajaksi tarjotut ilmaiset premium-oikeudet BoardgameArenaan (linkki) sekä Tabletopiaan (linkki). Näiden palveluiden kautta oli tarjolla pelattavaksi merkittävä osa niistä uutuuspeleistä joita ylipäätään testaamaan pääsi. Ja jotta tarvittava peliopastus ja keskustelu kanssapelaajien kanssa oli mahdollista, niin vielä näiden päälle Discord-sovelluksen (linkki) asennus. En siis normaalisti pelaa lautapelejä sähköisillä alustoilla, joten siksi noita rekisteröitäviä kilkkeitä riitti, mutta enemmän netissä pelaaville pelkkä Spiel.digital -rekisteröinti olisi riittänyt.
Spiel-organisaation omalta somekanavalta bongasin jossakin vaiheessa loppukesää Kickstarter-kampanjan: tilaa itsellesi pelikortit syksyn lautapeliuutuuksilla. Kuulosti hupaisalta ja kun hintakin oli vain joitakin euroja, niin tähän tarttumista ei pitkin tarvinnut pohtia. En niinkään sen vuoksi, että pelikorteista aidosti paljastuisi jotakin erityistä vaan enemmänkin kannattamisen hengessä. Harmittavasti potkustartti-tyyliin aikataulu korttipakalle sakkasi sikäli, että tänne perä-Pohjolaan se saapui vasta messujen jälkeisellä viikolla.
Spiel.digital -sivustolla oli etukäteen mahdollista tutustua eri julkaisijoiden uutuuksiin yleistasolla – pelejä saattoi listata, niitä merkitä omalle suosikkilistalleen jne. Valitettavasti merkittävä osa sivuston sisällöstä (erilaiset teemamaailmat, tapahtumat) pidettiin verhojen takana aina messujen alkuun asti. Niinpä kun torstai – ja siten messujen ensimmäinen päivä alkoi – oltiin enemmän kysymysmerkkinä kuin olisin etukäteen toivonut…
Messut käyntiin: Nyt rynnitään… linjoille
Virallisesti Spiel.digital rävähti käyntiin Saksan aikaa klo 10:00 eli aivan kuten oikeat Spiel-messutkin – nyt tosin kotoa käsin nautittuna kello oli siten 11:00. Messe Essenin väentungos isossa odotusaulassa deodorantti- ja orastavine hienhajun -cocktaileineen oli vaihtunut lokoisampaan kotisohvaan, tuttuun aamukahviin ja läppärin näytön tarjoamaan valomereen.
Olin Spiel-organisaation omalla Youtube-kanavalla seuraamassa vajaan 1000 muun seuraajan kanssa kuinka järjestelyistä vastaava taho Rouva Metzlerin johdolla toivotti Spiel-messuväen tervetulleeksi. Nähtiinpä myös etukäteen nauhoitettu tervehdys itse Angela Merkeliltäkin.
Samoihin aikoihin avajaispuheiden kanssa piti avautua verhot myös Spiel.digital-osoitteen teemamaailmojen ynnä muiden suurelta yleisöltä piilossa pidettyjen toiminnallisuuksien osalta. ‘Piti’ tarkoitti sitä, että kun sivuston kävijämäärä räjähti, kaatui itse sivustokin. Jos onnistuitkin tuurilla kirjautumaan sisään, niin klikkaus tai pari myöhemmin oli ruudulla joukko virheilmoituksia ja Spiel.digital ei enää vastannut. Noin 40 minuuttia se lopulta otti ennenkuin kaikki toimi taas niinkuin pitikin – tai ainakaan itse en enää tuon alun jälkeen törmännyt ongelmiin sivuston käytön osalta.
Vaikka virallisten sivujen startti vähän yskikin, niin sekä Boardgamearena että Tabletopia pelasivat oikein hyvin. Niinpä alkukompastelun aika tuli käytettyä digitaaliseen pelailuun. Alkuun tutuksi tulivat mm. Boomerang Australia ja Calico, joiden molempien osalta säännöt opeteltiin itse lennosta.
Myöhemmin messujen edetessä osallistuin mm. Pegasus Spielen osaston kautta ohjattuun Bonfire ja Renature -sessioihin. Discord+Tabletopia -yhdistelmä oli erittäin toimiva ja kokemus hyvin liki sitä mitä se on itse Spiel-messuilla: istahdat valmiiseen pöytään ja paikalle pölähtää messuosaston sääntöjenselittäjä, jolta saat opastuksen englanniksi tai saksaksi sen mukaan, mikä tarve on.
Messujen aikana tuli myös seurattua muutamia julkaisijoiden yleisesittelyjä (mm. Blue Orange Games) ja toki kävin katsastamassa sopivan tilaisuuden tullen myös Lautapelit.fi:n tulevan julkaisun Agemonian. Vähän näiden eri tapahtumien kanssa oli sitä haastetta, että piti oikeastaan tietää, mitä etsii löytääkseen yhtään mitään. Tältä osin Spiel.digital on vielä käyttöliittymänsä kanssa lapsenkengissä: erilaisia filttereitä on liian vähän ja kunnollinen “oman kalenterin rakentaminen” turhan rajoittunutta vaikka tilaisuuksia ja suosikkeja saikin jo lisäiltyä.
Käytännössä eri asioiden ja tapahtumien etsintään piti hyödyntää mm. Boardgamegeekiä. Siellä merkittävimmät avut olivat BGG.CONline, joka listasi eri tilaisuuksia että myöskin BGG:n foorumille koottua listaa eri pelien Discord-kanavista (näistä osa on vielä edelleenkin muuten hyödynnettävissä).
Mitä jäi käteen Spiel.digitalista?
Osallistuin lopulta Spiel.digitaliin kaikkina neljänä päivänä. Tosin en suinkaan kokoaikaisesti vaan muiden tekemisten lomassa ja sopivissa väleissä. Jokaiselle päivälle osui aina jotakin pientä ohjelmaa ja/tai pelisessio kaverin kanssa.
Kuten edellä jo asiaa avasinkin, niin nykytoteutuksessa suurin haaste on se, että löytääkseen asioita piti oikeastaan olla jo hyvinkin selvillä mitä hakee ja silloin käyttöliittymä ja hommat toimii.. Sellainen luonteva messuosastojen ohikävelyn yhteydessä tehty lisäbongailu jää puuttumaan, kun olet kotona oman ruudun äärellä kliksuttelemassa Spiel.digitalin avaruudellista käyttöliittymää. Pienet julkaisijat, sivusta toisten peliä hetken seuraaminen ja tunnelman aistiminen on ainakin tällä toteutuksella mahdotonta.
Paljon oli pelejä tarjolla Boardgamearenassa ja Tabletopiassa, mutta merkittävä osa uutuuksista jäi niistäkin pois. On silti hienoa, että miltei 50 pelin osalta oli järjestettyjä opastettuja pelejä tarjolla ja varmasti toinen mokoma muuten pelattavana. Ja tietysti molempien em. alustojen jo siellä valmiiksi ollut kaikki muu tarjonta tähän vielä päälle.
Peliostostelun ja mahdollisten tarjousten osalta oli nihkeämpää – tai ainakin niiden nimikkeiden tiimoilta, mitkä itseäni kiinnostivat. Pääosa julkaisijoista tuntui tarjoavan linkkejä omaan verkkokauppaansa ja niissä oli hyvin pieniä tarjouksia jos oli tarjouksia ollenkaan. Niinikään merkittävässä määrin törmäsi ilmoitukseen, että pelit tulevat myyntiin (arviolta) vasta marras-joulukuussa. No, ehtiihän sitä toki myöhemminkin.
Kokonaisuutena Spiel.digital oli silti mielenkiintoinen vaikka jääkin elämyksenä kauas siitä perinteisestä. Onkin jännä nähdä, miten tulevat tätä digitaalista kanavaa hyödyntämään jatkossa jos/kun myös perinteiset Spiel-messut palaavat kalenteriin. Tämä sähköinen kanava yhdistettynä perinteiseen messumalliin tarjoaa varmasti monenlaisia mahdollisuuksia.
Osallistuitko sinä Spiel.digitaliin? Ja jos osallistuit kuulisin mielelläni omat kokemuksesi tapahtumasta: mitä siitä sait ja mitä kenties jäi puuttumaan?
Ja loppuun Spiel.digitalin kuumat pelit kolmena eri listauksena.
Boardgamegeekin ‘Hot-lista’ (koko lista)
- Lost Ruins of Arnak
- The Red Cathedral
- Praga Caput Regni
- Cloud Age
- Bonfire
- Viscounts of the West Kingdom
- Tawantinsuyu: The Inca Empire
- Polis
- Under Falling Skies
- Calico
Fairplay-äänestys (messukävijöiden äänestämä)
Lunkisti-Teron oma TOP-lista:
- Remember Our Trip
- Codex Naturalis
- Renature
- Atheneum: Mystic Library
- Divvy Dice
- Bonfire
- Paris
- Cloud Age
- Meeple Land
- Village Green
Mikäli Spiel.digital -aihe kiinnostaa enemmän, niin yksi Lautakunta-podcastin jaksoista käsittelee ko. tapahtumaa enemmän: Lautakunta 77: Spiel.Digital 2020.