Steam Time – ilmalaivailun mestarit pistesalaattijahdissa

Rudiger Dornin käsialaa oleva Steam Time julkaistiin Kosmoksen toimesta Essenin Spiel ’15 –messuilla. Perinteiseen isoon Kosmoksen neliömalliseen laatikkoon pakattu peli pitää sisällään runsaslukuisen määrän erikoisia ja näköisiä komponentteja. Ison osan sisällöstä vie kasa pahvilautoja, joista koostetaan sekä pelilaudan kehykset että itse pelilauta, joka koostuu kuudesta liuskasta joiden järjestys arvotaan pelin alussa ja joiden keskinäinen sijainti hivenen elää pelikierrosten välissä. Lisäksi on pelaajien omat pelilaudat – ilmalaivat – jossa pidetään kirjaa pelaajan ilmalaivan kehityksestä sekä eri ”moottorien” tilasta.

Yleisnäkymä pelilaudasta ja pelaajien laudasta. Peli tarvitsee varsin paljon pöytätilaa.
Yleisnäkymä pelilaudasta ja pelaajien laudasta. Peli tarvitsee varsin paljon pöytätilaa.

Näiden pahvilautojen lisäksi laatikosta löytyy kahdenkokoisia kortteja useampaan eri käyttöön, iso kasa eri värisiä kristalleja ilmalaivan ”moottoreiden” polttoaineiksi, muutamia puisia markkereita sekä hivenen toisellekymmenelle sivulle menevä ohjekirja, joka on hyvin selkeä ja sisällöltään yksiselitteinen.

Pisteiden keruuta sopivasti rajoitettuna

Peli on pohjimmiltaan pisteidenkeruuta eri tavoilla höystettynä. Omalla pelivuorolla pelaajan pitää tehdä päätös minkä kuudesta perustoiminnosta haluaa tehdä (tämä nivoutuu pitkälti oman ilmalaivan moottoreiden ”tilaan”) ja mitä tehty valinta toisaalta tarkoittaa hieman pidemmällä perspektiivillä. Pelin suunnittelua eteenpäin joutuu tekemään vähintäänkin kolmen vuoron verran, sillä aina kolmen pelivuoron jälkeen pelilauta nollautuu ja järjestellään uudelleen.

Steam Timen "aikajanat"
Steam Timen pelilaudan “liuskat” lähemmässä tarkastelussa.

 

Pelaajan valitsema toiminto niinikään rajautuu sen mukaan, miten ylhäältä pelilaudalta toimintonsa valitsee. Perussääntö nimittäin on, että pelilaudan liuskoissa pitää jokaisella vuorolla edetä vähintään yksi liuska ylöspäin. Jos siis jo ensimmäisellä vuorolla hyppäät liuskan 3 johonkin toimintoon, on kahdella seuraavalla vuorolla enää käytössä liuskat 4, 5 ja 6. Yksittäisen liuskan sisällä on tarjolla vähintään viisi pelin kuudesta toiminnosta, mutta toisten pelaama toiminto on aina muilta pois, mikä sekin osaltaan pitää kilpailua yllä pelin toimintoja valitessa.

Toiminnot lyhyesti

Kuhunkin pelin perustoimintoon liittyy sen suorittamisen ohella bonus, jonka hyvyys määräytyy sen mukaisesti, miten rasvattu ”moottori” pelaajalla on kyseisessä tyypissä (=värissä).

Keltaisen pelaajan ilmalaiva ja "moottorit" tarkemmassa syynissä. Mihin pitäisi keskittyä tässä vaiheessa... siinäpä pulma?
Keltaisen pelaajan ilmalaiva ja eri “moottorit” tarkemmassa syynissä. Piste-, kristalli- ja rahamoottorit (vihreä, musta ja harmaa) paremmassa hapessa, mutta saanko näistä tällä erää etua?

Seuraavassa lyhyt kuvaus toiminnoista ja saatavista bonuksista:

 

  • Tehtäväkortti: pelaaja ottaa laudan päässä olevan tehtäväkortin itselleen. (Tähän huomiona, että alkuperäisessä englanninkielisessä sääntökirjassa on tässä kohtaa virhe: pelaaja ei suinkaan saa valita mitä tahansa näkyvissä olevaa tehtäväkorttia vaan nimenomaan ko. liuskan päässä oleva kortti – tämä on tarkennettu mm. Boardgamegeek:stä löytyvään Steam Timen FAQ:n). Tehtäväkortit paljastetaan pelin lopussa ja niistä saa kortissa kuvatun pistemäärän mikäli pelaaja omistaa / pystyy luovuttamaan pois kortissa kuvatut kristallit, rahat tms. Tämän toiminnon bonuksena pelaaja saa lisäpisteitä 0-4, riippuen oman vihreän moottorin pöhinästä.
  • Kohtaaminen: pelaaja nostaa pakasta 2-3 kohtaamiskorttia, valitsee näistä yhden ja toimii kortin mukaisesti. Kohtaamiskorteista saa joko erilaisia kristalleja, rahaa tai voittopisteitä TAI maksamalla kristalleja voi saada vähän enemmän voittopisteitä. Toiminnon bonuksena pelaaja saa 0-4 höyryä lisää ilmalaivaansa, riippuen oman vihreän moottorin pöhinästä.
  • Kristallien osto: pelaaja ostaa ruudussa olevia kristalleja hintaan 2 kultaa per kristalli ja laittaa ne vastaavanväriseen moottoriin ilmalaivassaan. Toiminnon bonuksena pelaaja saa 0-2 jokerikristallia riippuen oman mustan moottorin pöhinästä.
  • Ilmalaivan päivitys: pelaaja ostaa ruudussa olevan päivityspalan ilmalaivaansa. Hinta vaihtelee 2-6 kristallin välillä päivityksestä riippuen ja maksettavien kristallien väri vaihtelee kierroksittain. Bonuksena pelaaja etenee ilmalaivansa T.I.M.E-laitteessa 0-2 pykälää riippuen oman pinkin moottorin pöhinästä. T.I.M.E-laitteen perimmäinen ajatus on, että liikuttuaan viisi pykälää ko. laitteessa saa pelaaja palkinnoksi ylimääräisen pelivuoron.
  • Kullan kerääminen: Pelaaja saa rahaa toimintoruudussa kuvatun määrän. Bonuksena pelaaja saa 0-8 kultaa lisää riippuen oman harmaan moottorin pöhinästä.
  • Tutkimusretki: pelaaja ottaa laudan päässä olevan tutkimusretki-kortin itselleen ja maksaa kortissa kuvatun hinnan (2-6) kristalleissa. Tutkimusretken tuomat palkkiot on kuvattu korttiin (rahaa, voittopisteitä, etenemisiä T.I.M.E.-laitteessa, kristalleja…) ja näitä pelaaja saa siinä määrin minkälainen pöhinä pelaajan keltaisessa moottorissa on. Palkkiot on jaettu viiteen pykälään eli maksimipalkkiot on saatavissa vain, kun keltainen moottori rullaa täydellä teholla. Jos taas pelaajalla käy vaikkapa 60 prosenttisesti, saa hän palkkiona kolme kortin ensimmäisistä palkkioista.

Näiden toimintojen lisäksi yksi pelaaja voi kerran kierroksessa valita ’aloittava pelaaja’ –lätkän, minkä yhteydessä hän saa vaihtaa höyryä voittopisteiksi vaihtosuhteelle 1:1 tai vaihtaa yhden höyryn yhdeksi jokerikristalliksi.

15 vuoroa täyttä höyryä on liki pari tuntinen koetinkivi

Steam Time kestää 5 kierrosta ja kun yhden kierroksen aikana jokainen pelaaja saa kolme pelivuoroa on yhtälönä 15 vuoroa (+päälle mahdolliset T.I.M.E –laitteen tuomat lisävuorot) ennen kuin peli päättyy. Pelikello näyttää perille päästessä noin 75-90 minuuttia peliporukasta riippuen eli mistään aivan lyhyestä pelistä ei ole kyse. Lopussa pelaajat paljastavat pelin aikana keräämänsä tehtäväkortit ja pyrkivät keräämään niistä vielä mahdollisimman mojovat pisteet. Toinen mokoma pistesaalista on tullut toivottavasti kerättyä jo pelin aikana. Ja pisteillähän tämä peli luonnollisesti voitetaan.

Lisämodulit

Monissa peleissä on nykyään sisäänistutettuna lisämoduli tai moduleita, jotka voi oman harkinnan mukaan ottaa peliin mukaan tai tiputtaa pois. Näin myös Steam Timessä, joskin modulit ovat varsin pieniä. Muutama sananen näistä moduleista.

Ensimmäinen moduli tuo peliin sabotöörit eli ennen varsinaisten pelivuorojen alkua kukin pelaaja saa asettaa yhden sabotöörimerkin pelilaudalle yhteen toimintoruutuun. Mikäli kukaan pelaaja valitsee toimintoruudun, jossa sabotööri on, täytyy ruutuun menemisestä maksaa lisähintaa.

Toinen pelillisesti merkittävämpi moduli tuo jokaiselle pelaajalle identtiset spesialisti-pakat. Pakka sisältää kymmenkunta henkilökorttia, joista saatavilla on kerrallaan kaksi. Kaksi ensimmäistä spesialistia pelaajat saavat valita itse, loput tulevat nostopakasta sattumanvaraisessa järjestyksessä. Spesialisteja voi pelata omalla pelivuorolla ja ne tuovat joko helpotusta pelilaudan toimintoruutujen valintaan, alennusta toimintoihin tai lisätuloja. Spesialisti ei ole kertakäyttöinen vaan tämän tuoma etu on käytettävissä kunnes pelaaja pelaa uuden spesialistin vanhan päälle.

Rahamoottori viritetty, on aika valjastaa pankkiiri-spesialisti töihin. Kuvan kortit on tekstin kirjoittaja itse suomentanut; ne ovat ainoat saksankieliset komponentit ohjekirjan lisäksi.
Rahamoottori viritetty, on aika valjastaa pankkiiri-spesialisti töihin. (Kuvan kortit on tämän peliarvostelun kirjoittaja itse suomentanut, ne kun ovat pelilaatikon ainoat saksankieliset komponentit ohjekirjan lisäksi.

Lisämoduleiden käyttö tuo Steam Timen yhden taktisen elementin lisää  ja erityisesti spesialistien myötä voittopistesaldot voivat kasvaa jopa tuplasti verrattuna siihen, että pelaa ilman niitä.

Mielipide

Steam Timen komponenttien kirjo on silmiinpistävä. On erikokoista pelilaudan osaa, useampaa kokoa pelikorttia useampaan eri käyttötarkoitukseen. Komponenteissa ei kuitenkaan ole – Kosmoksen tyyliin – pahaa sanottavaa, vaan ne ovat jokaista yksityiskohtaa myöten sekä käytännölliset että selkeät. Ainoa missä iso määrä komponentteja näkyy on se, että alkuvalmistelut vievät hiukkasen enemmän aikaa. Toisaalta vaa’an toisella puolella positiivisena asiana painaa se, että osista koostuva pelilauta ja ylimääräiset kortit ja laatat takaavat sen, että jokainen peli on hivenen erilainen.

Laadukkaita komponentteja on moneen lähtöön.
Pelin laadukkaita komponentteja moneen lähtöön ja kokoon.

Komponenttimäärästään huolimatta Steam Time on pelimekaanisesti varsin simppeli peli. Tarjolla on kuudenlaista toimintovaihtoehtoa läpi pelin ja pelaajan tehtäväksi jää tasapainottelu eri valintojen suhteen. Siltikään kyse ei ole ihan kevyestä pelistä vaan tiukkoja valintoja joutuu tekemään tämän tästä, sillä läheskään kaikkeen ei ole aikaa ja valintoja tehdessä joutuu pohtimaan toisten pelaajien pelitilannetta ja sitä, mitä he kenties ovat tekemässä, jotta mahdollinen toimintoruudun blokkaus ei hajota kokonaan omaa peliä.

Itse arvostan lisäksi suuresti sitä, että peli ei ole pelkkää näkyvissä olevan tiedon analysointia vaan esimerkiksi kohtaamiskortit tuovat peliin sopivan annoksen tuurielementtiä. Niiden mahdollinen hyvyys/ huonous vaihtelee pelaajan oman tilanteen ja toisaalta yleisen pelitilanteen mukaan ja valinta siitä, lähteekö ko. pakalle koettamaan onneaan jää luonnollisesti pelaajan itsensä harteille. Tämä ennalta-arvaamattomuus yhdistettynä kierrosten välillä vaihtuviin tehtävä- ja tutkimuskortteihin sekä kristallihintakorttiin luovat kokonaisuuden, jossa ihan kaikkeen ei voi koskaan varautua vaan pelaajien kannattaa jättää joustonvaraa tekemisissään.

Nurinanaihetta on vähänlaisesti. Ensimmäisenä tietysti voi kysyä tuoko Steam Time peligenreen mitään uutta? No, jos on todella paljon erilaisia worker placement –pelejä pelannut, niin myöntää täytyy että ei Steam Time genreä kyllä isommin uudista. Mutta se minkä peli tekee, tekee se sen huolitellusti ja ulkoisesti hienosti – kokonaisuus on selkeä ja hiottu; tämän Rüdiger Dorn ja Kosmos kyllä osaavat. Ja vaikka itselläkin on runsaasti tämän pelityypin pelejä ”vyöllä” ja tiettyjä puutumisen merkkejä on havaittavissa mitä worker placement –peleihin tulee, niin Steam Time kutittaa siltikin mukavasti, mikä on aina hyvä merkki.

Ehkä merkittävimpänä huomiona ostamista harkitsevalle nostaisin sen, että ensimmäinen sääntöjenluku vaatii hetkisen enemmän aikaa ja se kannattaa tehdä ennen kuin pelipöydän ääreen istahtaa. Kun yksi pelaajista on etusäännöt sisäistänyt, ne kyllä opettaa muille kymmenessä minuutissa ja samalla opetteluajan voi hyödyntää pelin esivalmisteluja tehden.

‘I like this!’

Infolaatikko: Steam Time
Pelaajia: 2-4 Kesto: 90-120 minuuttia Julkaisuvuosi: 2015
Saatavuus: ulkomaiset nettikaupat (englanniksi/saksaksi).
Lisätietoa: boardgamegeek

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.