Uptown / Blockers! – laattojenasettelun haaste

Uptown (2007) ja/tai Blockers! (2011) – käytännössä siis sama peli, mutta uuden version myötä graafinen ilme ja nimi muuttuivat – istuu mainiosti hyvin eri tilanteisiin. Siinä on riittävästi peliä peliharrastajien kesken pelattavaksi lyhyehkönä fillerinä pidempikestoisten pelien välissä MUTTA se on myös mitä mainioin valinta perheen kesken pelattavaksi.

Pelilauta levitettynä ja peli alkamassa.
Pelilauta levitettynä ja peli alkamassa. (Uptown).

Pelin idea on lyhyesti selitetty: pelaajilla on kullakin samansisältöinen laattasetti, joista kuitenkin vain viisi on kerrallaan käytössä. Omalla vuorolla pelataan yksi näistä viidestä laatasta pelilaudalle ja tavoitteena on, että pelin päättyessä pelaajalla olisi mahdollisimman vähän pelilaudalla omia laattaryhmiä.

Sudokulauta, vaan ei sittenkään sudokua

Pelaajien yhteinen pelilauta on 9×9 ruudukko, joka on jaettu sudokumaisesti pienempiin 3×3 ryhmiin. Pelilaudan reunoja kiertävät  aakkoset (riveittäin) sekä numerot (sarakkeittain). Nämä pienemmät 3×3 ryhmät, aakkoset ja numerot määräävät osaltaan minne minkäkin laatan saa pelata. Yksittäinen laatta (jokeria lukuunottamatta) käy vain yhdeksään ruutuun pelilaudalla ja kun kaikilla pelaajilla on yksi laatta jokaiseen pelilaudan alaryhmään, riviin tai sarakkeeseen – on lähtötilanne mielenkiintoinen.

Näistä viidestä pitäisi laatta seuraavaksi pelata.
Näistä viidestä pitäisi laatta seuraavaksi pelata. (Uptown).
Blockers!:n laatat ovat vieläkin selkeämmät kuin Uptownin.
…ja vastaava uudemman painoksen silmin. (Blockers!).

Toinen pelin asettama haaste on se, että toisten pelaajien laattojen syöminen on sallittua, mutta vain jos tämä “syöminen” ei pilko kaverin laattaryhmää useammaksi. Pelaajat siten paitsi taistelevat elintilasta ja siitä, että omat laatat saa pelattua mahdollisimman vähiin eri ryhmiin, niin myös siitä kuka onnistuu rakentamaan omat laattaryhmänsä mahdollisimman hankalasti muiden pelaajien näkökulmasta.

Keltainen 6 syödään pois, ja tilalle vihreää. Tämä on pelin henki - tarvittaessa.
Vihreän pelaajan vuorolla keltaisen laatta-6 “syödään” pois, ja tilalle tulee vihreää. Tämä on pelin henki – mutta vain tarvittaessa. (Blockers!).

Peliä pelataan kunnes jokaisen pelaajan laattavarannosta on nostettu viimeinenkin laatta, jonka jälkeen pelataan vielä yksi kierros. Tämä tarkoittaa, että jokainen pelaaja on lopulta pelannut 28:sta laatastaan 24. Tämän jälkeen lasketaan loppupisteet. Loppupisteiden laskennan osalta Uptown ja Blockers! poikkeavat hieman toisistaan.

Pelitilanne elää. Keltaisen nappulat pahiten levällään.
Pelitilanne elää. Keltaisen nappulat pahiten levällään. (Uptown).

Uptownin voittaa pelaaja, jolla on vähiten eri alueita pelilaudalla.. Paras tulos on siten 1, jos pelaajan kaikki pelilaudan laatat muodostavat yhden suuren alueen. Tasatilanteet ratkeavat sen pelaajan hyväksi, joka on vähiten syönyt toisten pelaajien laattoja.

Lopussa kiitos seisoo. Sininen pelaaja ainoana sai yhden alueen aikaiseksi.
Lopussa kiitos seisoo. Sininen pelaaja ainoana sai yhden alueen aikaiseksi. (Uptown).

Blockers!:ssa pelaajan lopputulos on yhteenlaskettuna pelaajan eri alueet pelilaudalla JA syödyt laatat yhdessä värissä; väri valikoituu sen mukaan, mitä pelaaja on syönyt eniten. Blockers!:n lisäsääntö tuo yhden taktisen elementin lisää, mutta mikään ei estä ottamasta samaa sääntöä käyttöön myöskään Uptownissa.

Peli lopussa. Keltaisen pelaajan pisteet Blockers!:n pisteenlaskulla 4: kaksi alueista ja kaksi syödyistä (sinisia ja keltaisia molempia eniten syötynä, molemmista kaksi).
Peli lopussa. Keltaisen pelaajan pisteet 4: kaksi alueista ja kaksi syödyistä (sinisiaäja keltaisia molempia eniten syötynä, molemmista kaksi). (Blockers!).

Kevyttä pähkäiltävää ja kilpailua elintilasta

Uptown / Blockers! on kaikesta yksinkertaisuudestaan huolimatta viihdyttävä peli. Ulkoisesti pelit näyttävät varsin yhdentekeviltä ja etukäteen olin vähän varautunut, että näinköhän peli jaksaa viehättää? Mutta kuoren alta paljastuu hyvinkin mielenkiintoinen kokonaisuus, jonka pariin jaksaa palata vielä kymmenien pelien jälkeenkin.

Tylsän abstrakti kansi, mutta peli on kansikuvaansa parempi. Huomattavasti parempi.
Tylsän abstrakti kansi ei välttämättä houkuta, mutta peli on kansikuvaansa parempi – huomattavasti parempi. (Blockers!).

Komponenttiensa puolesta eri versiot ovat samalla viivalla, mutta Uptown on mahdutettu kompaktimpaan laatikkoon kiitos taittuvan pelilaudan. Omaan silmään Uptownin graafinen ilme myös miellyttää enemmän Blockers!:n perussymbolien sijaan, mutta kuka pitää mistäkin.

Blockers!:n eduksi täytyy joka tapauksessa laskea pelilaudan upotettu ruudukko eli yksittäiselle laatalle on aina oma pieni “lokeronsa”, johon laatta laitetaan ja josta se ei liikahda liikkeelle ihan vahingossa. Tätä ei löydy Uptownin taittuvasta pelilaudasta, mutta kokoontaitettavana sen sijaan saa pienemmän pelilaatikon.

Uptownin pelilaatikko on todella kompakti. Kaikille komponenteille löytyy silti paikkansa.
Uptownin pelilaatikko on todella kompakti. Kaikille komponenteille löytyy silti paikkansa. (Uptown).

Niin taikka näin… kumman version käteensä sitten lopulta saakaan, niin hyvän pelin on tullut hankkineeksi.

Infolaatikko: Uptown / Blockers!
Pelaajia: 2-5 Kesto: 30 minuuttia Julkaisuvuosi: 2007 / 2011
Saatavuus: pelialan liikkeet (englanniksi)
Lisätietoa: Boardgamegeek

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.