Spiel ’24 ennakko: mielenkiintoiset uutuudet

On taas se aika vuodesta kun lautapelaava kansa kääntää katseensa Esseniin ja vuoden lautapeliuutuuskimaran pariin. Neljäpäiväiset Spiel’24 -messut osuvat tänäkin vuonna heti lokakuun alkuun tarkkojen päivien ollessa 3.-6.10.2024. Tapahtumana se on yhä edelleen maailman suurin kuluttajille suunnattu lautapelitapahtuma ja esimerkiksi viime vuonna (2023) siellä vieraili neljän päivän aikana 193 000 messuvierasta, näytteilleasettajia tapahtumassa oli 935 ja messuneliöitä oli käytössä kaikkiaan 62 500 neliömetriä.

Vaikka Lunkisti.fi-toimitukselta jää tämän vuoden härdelli kokematta, olemme silti perinteiseen tapaan käyneet uutuuslistaa läpi ja jaamme omat poimintamme mielenkiintoisimmista uutuuksista. Jospa näistä on osaltaan hyötyä paikan päälle meneville suomalaisille – joita tiedän Spiel-messuille suuntaavan tänäkin vuonna lukuisa määrä.

Listan läpikäyntiin olemme hyödyntänyt perinteiseen tapaan TabletopTogetherToolia, jonka erinomaisuus paljastuu eritoten kaikille niille, jotka menevät Esseniin paikan päälle. Kyseinen väline tarjoilee nimittäin hallikartat, tehdyt muistiinpanot yms. esimerkillisesti hyödynnettäväksi messuhulinassa. Vaan sen pidemmittä puheitta uutuustarjonnan kimppuun, jotka alla esitellään aakkosjärjestyksessä.

Huom! Todennäköisesti lista täydentyy vielä Spiel-messujen lähestyessä TAI jos erityisen kiinnostavia pelejä tulee erityisen runsaasti saatamme tehdä erillisen ‘osa 2’ -jutun. Aika näyttää!

Cities (Devir)

Kevyttä perhepelimäistä otetta huokuu tämä Phil Walker-Harding & Steve Finn kaksikon peli Cities. Kahdeksan kierroksen aikana rakentuu oma kaupunki osa kerrallaan kun sinne liitetään uutta laajennusosaa, uusia rakennuksia, uusia yksityiskohtia ja kaikkiin edellisiin liittyen mahdollisuuksia uusiin pisteytysoptioihin. Kaikkia näitä napsitaan vuorotellen, mutta missä järjestyksessä – se jää kunkin pelaajan itsensä pähkäiltäväksi.

Cities (Kuva: Devir)

Lopputulos toimii varmasti sen voi sanoa jo pelkkien sääntöjen perusteella, mutta kestääkö peli pitkässä juoksussa on hyvä kysymys. Moni Walker-Hardingin peleistä on osoittautunut “taskulämpimiksi” joten siinä mielessä Cities olisi erinomainen peli testattavaksi messuilla ennen ostopäätöksen tekoa.

Courtisans (Catch Up Games)

Korttipeli josta moni löytänee mm. Biblios (2007) henkeä. Pelaajille jaetaan kolmen kortin käsi, jotka vuorotellen pelataan pöytään: yksi itselle, yksi kuningattareen pöytään ja yksi jollekin toiselle pelaajalle. Vuoron päätteeksi käsi täydennetään kolmeen ja tätä jatketaan kunnes pakka on pelattu loppuun ja käsi tyhjennetty. Pelaajien edessä olevat kortit on plussaa taikka miinusta sen mukaan miten vastaavan maan kortit on kuningattaren pöytään asettuneet.

Courtisans (Kuva: Catch Up Games)

Courtisans lisää jännitettä pelaajien piilotavoitteiden ja korttien erikoisominaisuuksien muodossa: on salamurhaajia, tuplakortteja, alassuin pelattavia ja muuta yksinkertaisen selkeää. Luvassa on jouhevaa pelattavaa upealla ulkoasulla, joten tässä on potentiaalia olla hitti jollei sitten ole valmiiksi “jo liiaksi nähdyn oloinen”? Aika näyttää.

Einfach Genial 3D (Kosmos)

Suomeksikin julkaistu Genial (2004) saa jatkoa 20 vuotta myöhemmin kun uusi versio nimensä mukaisesti tuo mukanaan uuden ulottuvuuden. Einfach Genial 3D:n perusvire on tuttu eli alkuperäisen pelin mukaisesti samanlaisia symbolijonoja rakennellaan, mutta nyt dominolaattoja on mahdollista rakennellaan myös aiempien laattojen päälle. Pelilauta on samalla supistunut pienemmäksi mikä osaltaan pakottaakin laattojen pinoamiseen.

Einfach Genial 3D (Kuva: Kosmos)

Genial oli mainio – etenkin paripelinä pelattu nelinpelin muoto – joten Einfach Genial 3D kyllä kutkuttaisi päästä kokeilemaan käytännössäkin. Saa nähdä tarttuuko tämä Kosmoksen julkaisu suomalaisten julkaisijoiden käsiin?

Fishing (2F-Spiele)

Friedemann Friese ja tikkipeli – olen kuulolla. Peruskuvio on tikkipeleistä tuttu: maata tunnustetaan ja korkeimman kortin pelannut vie tikin kortit pistepinoonsa jossa ne tuovat yhden pisteen. Vaan tvistit alkavat haalituista korteista: niillä pelataan seuraava jako ja jos voittopino ei kasva riittävästi saat nostopakasta parempaa ja jopa normisääntöjä rikkovia kortteja.

Fishing (Kuva: 2F-Spiele)

Kahdeksan kierrosta tikkien keruuta ja lopulta on voittaja selvillä. Jotakuinkin näin. Kuulostaa hilpeältä ja vaikka ei ihan Stich-Meister (2010) yllätys-cocktaililta kuulostakaan, niin todennäköisesti letkeän mielenkiintoinen lopputulos on käsissä. Ja pikkurahalla.

Flower Fields (Horrible Guild)

Nyt on tarjolla laatanasettelua, josta näkee heti että tämän tekijät ovat oman osansa lainanneet Uwe Rosenbergin Patchworkista ja vastaavista. Ja mikäpäs siinä: sopivasti lainaten ja omaa päälle kuorruttaen on lopputuloksen kannalta todennäköisesti parempi kuin yrittää keksiä kaikki itse. Flower Fields tarjoilee polyominolaattoja ringissä, josta niitä vuorotellen otetaan omalle laudalle ja koetetaan tehdä isoja saman kukkalajin ketoja kertoimilla rikastettuna.

Vuorolla joko poimitaan seuraavaksi odottamassa oleva laatta tai pompitaan maksusta laattojen yli mieleiselle, napataan yksi tarjolla olevista minilaatoista maksaen ostos, kerätään kärpäsiä (maksuvaluuttaa) tai tempaistaan kärpänen kertoimeksi omalle kukkakedolle jolle silläkin on oma hintansa. Kehässä olevien laattojen loppuessa tulee kiekkatuloja jos on tullakseen ja keskenään kolmen samanlaisen kierroksen jälkeen laskeskellaan kukkalajeittain loppupisteet.

Flower Fields (Kuva: Horrible Guild)

Flower Fields on taatusti toimivaa ja väittäisin erinomaiseksi messupeliksi: testipeli alle ja sen jälkeen tarvittaessa rahat tiskiin ja peli matkaan – tai sitten todetaan pelin olleen liiaksi herttaisen yhdentekevä. Vaikea sanoa ennalta, joskus nämä nimittäin yllättää.

Intarsia (Deep Print Games)

Michael Kiesling, mies monien Azuleiden takaa, on työstänyt pelin parkettilattian nikkaroinnista – kuinkas muuten! Kuviolattia rakentuu sisäkkäin asettuvista puisista rinkuloista jotka viimeistellään kahvipöydillä ja tällaisia kokoonpanoja räimitään toinen toisensa viereen mahdollisimman maksimaalisesti.

Pelivuorot ovat napakoita: työstä uusi osa lattiaa ja maksa se korteilla, nappaa tavoitetiketti mikäli sellaisen täytit ja pisteytä, ota uusia rakennuskortteja. Näin jatketaan kunnes yksi toisensa perään lopulta passailee ja aikanaan peli päättyy kolmen kokonaisen kierroksen jälkeen loppupisteytykseen.

Intarsia (Kuva: Pegasus Spiele)

Intarsian ulkoasu näyttää huikealta ja pelivuorot sopivan napakoilta – olen siis kiinnostunut. Ei tästä nyt mikään Azul-nerokkuus paista läpi, mutta ihan voi odottaa toimivaa abstraktia peliä.

Shackleton Base: A Journey to the Moon (Sorry We Are French)

Reissu astetta tuhdimpien eurojen maailmaan joka vie tällä kertaa Shackletonin kraatteriin kuun kamaralle jossa kolme eri organisaatiota operoi eri tavoitteiden parissa. Pelaajan toimia ei ole sidottu yksittäisen organisaation tavoitteisiin vaan näitä voi hyödyntää kaikkia tilanteen ja omien tarpeiden mukaan.

Pelikierroksia pelataan kolme, joista kukin alkaa kuuhun saapuvien sukkuloiden valinnalla mikä osaltaan määrää myös kierrosjärjestyksen sekä minkälaisia astronautteja pelaaja saa seuraavaan vaiheeseen käyttöönsä. Tästä työläistenasetteluun, jossa vuorotellen astronauteilla isketään kiinni kraatterin kamaralla odottaviin toimintoihin joita lauotaan riveittäin ja joissa pelaajien aiemmat tekemiset vaikuttavat siihen mitä saa ja mikä toisaalta ehkä maksaa. Kierros päättyy ylläpitoon jossa joutuu makselemaan kaikesta laudalle rakentamastaan.

Shackleton Base: A Journey to the Moon (Kuva: Sorry We Are French)

Päälauta (kuu) on yhteistä pelialuetta jossa blokkaillaan tahtomattaan tai tarkoituksella kavereita astronauttien toimintoja aktivoitaessa, toisaalta hyödynnetään yhteisesti sinne työstettyä hyvää (energiaa) ja jossa muutenkin vaikuttaisi olevan mukavasti “kuhinaa” läpi pelin. Oma merkityksensä on eri erityyppisillä työläisillä jotka tarjoilevat erilaisia bonuksia/mahdollisuuksia mikä pitää sekin osaltaan huomioida suunnitelmissa. Pisteitä ropisee lopulta ovista ja ikkunoista vähän eri puolilta ja erityyppisistä tekemisistä joten siinä mielessä ‘Shackleton Base’ on europistesalaatti. Sittenkin tässä on jotain mikä jää kutkuttelemaan takaraivoon…

Stalk Exchange (The Op Games)

Kukkaisaan ulkoasuun verhoiltu osakepeli Stalk Exchange tarjoilee pelaajille kaksi vaihtoehtoa pelivuorolle: joko istutetaan tarjolla olevista kukista yksi multaan kasvattamaan ko. lajikkeen arvoa myöhemmin tai vaihdetaan yksi omista sermin takana hillotuista kukista lajikkeeseen jonka arvon olettaa kasvavan – tällöinkin vaihto tehdään tarjolla olevan viiden kukan kesken. Em. päätöksiä saa tehdä kaksi mieleistä jota seuraa pelilaudan tilannetsekki: onko jokin kukkalajikkeista kokonaan ympäröity? Jos kyllä niin näiden lajikkeiden arvot kasvavat samalla kyseisten kukkien poistuessa laudalta. Lisäksi tässä kohtaa multaan istutetu sipulit pyöräytetään näkyville ja rahastettavaksi myöhemmin.

Stalk Exchange (Kuva: The Op Games)

Peliä maustetaan muutamalla kertakäyttöisellä lisävuorolla ja säännöllä, jossa pelin lopussa arvokkaimman kukkalajikkeen arvo puolittuu. Pelin päättyessä lunastetaan sermin takana olevat kukat päivän hintaan ja voittaja on selvillä. En tiedä onko tässä miten paljon peliä – se selviää kokeilemalla. Mutta tällaiset simppelit osakepuljaukset voivat olla erinomaisia ja tällä kertaa ulkoasuunkin on panostettu.

Stamp Swap (Stonemeier Games)

Lautapeli postimerkkeilystä jossa yhdistyvät kakunleikkaus-mekaniikka laattojen asetteluun. Kolmen “isomman” kierroksen ajan pelaajat valitsevat alkuun postimerkkejä oheiskilkkeineen itselleen yksi kerrallaan ja seuraavassa vaiheessa jakavat saadut osaset kahteen nippuun. Tätä seuraa vaihe jossa vuorotellen päästään valitsemaan jonkun toisen pilkkomista nipuista yksi itselle sen toisen jäädessä kyseiselle pelaajalle itselleen. Lopuksi omaan haltuun päätyneet niput puretaan omalle pelilaudalle ja kerätään pisteitä vaihtelevien tavoitteiden raameissa.

Stamp Swap (Kuva: Stonemeier Games)

Stamp Swap tarjoilee reiluun puoleen tuntiin pelin 1-5 pelaajalle joka sääntöjensä perusteella vaikuttaa hyvinkin kiinnostavalta. Ei nyt mitään maata mullistavia uusia ideoita, mutta se mitä siinä on on juuri sillä tavalla asemoitu, että peli herättää välittömästi oman kiinnostukseni. Ja ulkoasultaankin ihan näppärä tapaus.

Steam Power (Wallace Designs)

Potkustartatun Steam Powerin retail-versio putkahtaa myyntiin Spiel-messuilla. Tarjolla on Wallacen junapeliksi huomattavasti kevyempää menoa kuin Age of Steamissa. Pelivuorolla tehdään kaksi toimintoa seuraavista vaihtoehdoista valiten: rakennetaan junarataa, pykätään tehtaita (tuoden resursseja kartalle), täytetään kontrahteja, otetaan uusia kontrahteja tai sitten nostetaan pääomaa myöhempää käyttöä varten.

Steam Power (Kuva: Wallace Designs)

Kontahteja täytettäessä saa kaverin kiskoja ja tehtaiden tuotteita hyödyntää, mutta näistä maksetaan omistajalleen. Kun tietty määrä kontrahteja on tehtynä vihelletään peli poikki. Steam Power henkii perhepelimäistä asennetta josta osa tunnistanee vivahteita myös Wallacen Via Nebulasta (2016). Niin taikka näin, koko paletin pelaa tuntiin eli hyvinkin napakka tapaus. Vaikuttaa ja näyttää (etenkin retail-versio puisine komponentteineen) hyvältä.

Tower Up (Monolith Board Games)

Sopivasti “vanhan koulukunnan” peli? Tätä huokuu Tower Up, jossa pelaajat (2-4) vuorotellen joko ottavat tarjolla olevien korttien kautta rakennusaineksia tai sitten rakentavat torneja kartalle pisteyttäen suorituksensa. Rakennusmateriaaleja on tarjolla neljässä värissä ja niillä rakentaessa aloitetaan aina uusia torniprojekti, mutta sen vieressä ei saa olla samanväristä tornia entuudestaan. Lisäksi uuden tornin pykäämisen maksuksi vieressä oleviin torneihin on pystyttävä asettamaan oikeanvärinen lisäkerros eli näin tornit kartalla keräävät korkeutta.

Rakentelu päättyy siihen, että johonkin kasvatettuun torniin laitetaan oma (väli)katto ja sen väristä ropisee pisteitä omalle pelilaudalle. Genialista tutusti uusintavuoroja satelee kun mittareitaan kasvattelee sopivan tasaisesti eli vuorojen ketjutus on merkittävä osa peliä. Ja merkittävää on tavoitekortitkin jotka vaihtelee pelikerrottain.

Tower Up, prototyyppi (Kuva: Monolith Games/Sebastien Bauchon)

Tower Upissa kaikki kuulostaa pitkälti siltä mitä peliltä saatan toivoa (jos olisi näkösuojat vielä niin olisin myyty) ja napakan kestonsakin puolesta tämä menee ehdottomasti kiinnostavimpien uutuuksien joukkoon. Saksankielisestä versiosta (sääntöjä lukuunottamatta kielivapaa peli) vastaa Pegasus Spiele, joten tätä saanee kohtuu helposti vaikkei messuille pääsiskään.

Whispering Woods (Fractal Juegos)

Laatanasettelua jossa kukin pelaa omaa pikkupuzzleaan. Vuorolla otetaan joko kaksi maastolaattaa laajentamaan omaa maisemaa tai yksittäinen laatta joka käännetään ympäri “tehtäväksi” ja laatalle asetetaan yksi omista eläimistä. Kummin vain toimiikin, saa perään suorittaa noita tehtäviä jotka ovat luonteeltaan sellaisia, että tehtävälaatalla olevan eläimen pitää pystyä liikkumaan omassa maisemassa tietynvärisiä laattoja tietyssä järjestyksessä. Onnistuneen tehtävänsuorituksen päätteeksi se viimeisin laatta käännetään ympäri uudeksi tehtäväksi. Tehtäviä saa suorittaa ketjuna useampia ja tällaisesta kombotuksesta palkitaan lisäpisteillä.

Whispering Woods (Kuva: Fractal Juegos)

Whispering Woods on tapaus, jonka hyvyys varmistuu viimeistään testipelistä. Säännöiltään yksinkertaisena ja kestoltaan napakkana se on oivallinen “messupeli” joka tulisi itse testattua paikan päällä ja sen perusteella voi sitten tehdä päätöksen tarvitseeko kaivaa kuvetta vai oliko kokemus sittenkin “vain ok”. Moninpelipasianssiahan se on, mutta kun kesto on lyhyt niin voi ollakin ihan ok.

Xylotar (Bézier Games)

Tikkipeli, jossa kukin voittamistasi tikeistä on pisteen arvoinen, mutta viisi lisäpistettä irtoaa kun pitää lupauksensa siitä montako tikkiä ottaa. Pelin tvisti tulee siitä, että A) et tiedä tarkkaan minkä arvoisia kortteja tikkeihisi pelaat koska ne nököttävät naamapuoli alaspäin edessäsi toisten laittaessa ne alkuun numerojärjestykseen B) tikkilupaus valitaan sekin näistä samoista korteista.

Xylotar (Kuva: Bezier Games)

Xylotar on edelleenviritelty laitos pelistä Magic Tricks (2023) jolla on jo omat faninsa. Vinkeää tikkipeliä hakevien kannattaa joka tapauksessa painaa Xylotar mieleen.

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.