On olemassa sämpylöitä ja sämpylöitä. Tällä reseptillä loihdit huippusämpylöitä esim. illaksi tai aamuksi – ilman käsien tai pöytätasojen sotkemista taikinaan. Tällä reseptillä tehdyt sämpylät ovat rasvattomia ja laktoosittomia. Kuidun ja yllätysten (marjat yms.*) voit säädellä itse. Varaa taikinaa varten reilu astia.
Alkuperäinen resepti, saatu ihanalta Matkatoimittajien killan Ritva Törmäseltä
- 7,5 dl vettä
- 30 g tuorehiivaa tai 1,5 pussia kuivahiivaa
- 1,5 rkl suolaa
- 1,5 dl ruisjauhoja/kaurahiutaleita
- 1,5 dl kokojyväjauhoja/sämpyläjauhoja
- 8,5 dl vehnäjauhoja
Sekoita/vispaa isolla kauhalla. Voit lisätä joukkoon esim. siemeniä ja/tai pähkinöitä. Sitkon/nostatuksen kannalta on hyvä, että jauhoista puolet on vehnää. Muuten voi soveltaa vapaasti.
Nostata taikinaa esim. yön yli jääkaapissa. Laita taikina-astiaan leivinpaperi, sen päälle liina ja esim. lautanen. Leivinpaperi estää liinaa sotkeutumasta (kokeiltu ilman, ei hyvä!)
Nosta taikinasta 2 lusikalla pallukoita pellille. Ripota jauhoja päälle ja leikkaa ristiviillot (ei välttämätön).
Paista 220 asteessa n. 30 min. Saat sämpylöistä ihanan rapsakoita kun jäähdytät sämpylät ilman liinaa. Jäähdytyksen jälkeen säilytä sämpylät leivinpaperin ja liinan alla. Muovipussi vie rapsakkuuden. Sämpylät kestävät hyvinä n. 3 päivää. Hieman kovettuneita voi mm. elvyttää leivinpaahtimen avulla.
*Lisäsin erään kerran puolihuolimattomassa tilassa mukamas siemeniä taikinaan. Matkassa oli myös kuivattuja karpaloita. Marjat olivat yllätys lopputuotteessa, muttei lainkaan huono sellainen!
Kuulostaa hyvältä! Täytyypä kokeilla!