Pictures – poimi kuvasta olennainen

Pelijulkaisija PD-Verlag tunnetaan erityisesti Concordia-pelisarjastaan, mutta myös muutamasta muusta (La Granja, Imperial, Navegator) hivenen raskaampien pelien ystäville suunnatusta pelistään. Siksipä onkin yllättävää, että PD-Verlagin Spiel’19 -julkaisuna on keveä partypeli Pictures. Pelin suunnittelusta vastaavat miltei ensikertalaiset Christian ja Daniela Stöhr.

Pictures voitti Spiel des Jahres -palkinnon vuonna 2020 ja Lautapelit.fi on julkaissut pelistä pohjoismaisen laitoksen vuonna 2021.

”Yksinkertaista se”

Pictures on juuri sitä mitä nimikin jo lupailee: pelin keskiössä on kokoelma kuvia. Pöydälle levitetään 16 kuvakortin setti ja tehtävänä on yksinkertaisilla tarvikkeilla rakentaa tietystä kuvasta vihje kanssapelaajille.

Tästä se haaste alkaa: kuvavalikoima levitettynä ja vinkkitarpeet jaettuna.

Vihjeiden tekemiseen on käytössä pelaajalta toiselle kierroksittain kiertävät materiaalit: kengännauhoja, rakennuspalikoita, symbolikortteja, puutikkuja ja kiviä, 3×3 ”pikselitaulu” ja värikuutioita. Ja jotta hommaan saadaan varmasti riittävästi haastetta ei kohdekuvaa saa valita itse, vaan se määräytyy sokkona pussista otetun koordinaattilaatan kautta.

Mjaa… että ’C1’ eli (kuvan ylälaidassa näkyvä) ’satamanosturit’ pitäisi rakentaa kivillä ja puutikuilla.

Kun kullakin pelaajalla on koordinaattilaatta, operoivat kaikki samanaikaisesti oman vihjeensä parissa. Minkäänlaista tiimalasia tai muutakaan ajanottovälinettä pelin mukana ei tule, mutta ei sellaista tarvitakaan: näin yksinkertaisilla tarveaineilla vihjeen rakentamiseen ei pitkin mene ja lopputuotokset vaativat vahvasti tulkintaa kanssapelaajilta.

Viisi eri vihjettä: montako vastinparia uskot löytäväsi yo. kuvien joukosta? Ja huom: sama kuva voi paljastua useamman vihjeen takaa. (Oikeat vastaukset artikkelin lopussa.)

Viisi kierrosta visuaalisia pähkinöitä

Kun ”taideteokset” on muotoiltu seuraa arvausvaihe. Kukin pelaaja kirjaa pistepaperilleen koordinaatit toisten teoksia vastaavista kuvista, jonka jälkeen teokset ja arvaukset käydään läpi. ”Toi Janin kengännauhahässäkkä on ilmiselvästi tämä peltomaisema ja nuo heinäpaalit.” …ja kun samaan on päätynyt yksi jos toinenkin ja lopulta paljastuu, että kuvassa olikin ’aurinkovarjo laskettelurinteessä’ on yleinen hämmästely ja hyvässä hengessä tapahtuva naureskelu varmaa.

Pelaajakohtainen arvauslappu.

Pisteitä ropisee oikeista arvauksista arvanneille ja vihjeen kyhänneelle niin monta kuin oli oikein arvanneita.

”Häh, miten tuossa nyt oli laskeutuva lentokone? Kato nyt, kun tossa on ihan selkeästi nuo etualan hedelmäkoritkin tehtynä…”

Kierrosten välillä tarveaineet kiertävät pelaajalta toiselle, joten jokainen joutuu kertaalleen käyttämään kaikkia pelin viidestä materiaalivalikoimasta. Jos pelaajia on vähemmän kuin viisi, osa tarvikkeista käy vuorollaan ”jäähyllä”.

Pelikelloa Pictures kuluttaa maksimissaan puoli tuntia. Eniten pisteitä kuva-arvoituksista kerännyt voittaa.

Timanttinen partypeli

Väliotsikkokin sen jo paljastaa: Pictures on erinomainen partypeli. Sen idea on niin yksinkertainen, että hämmästyttää ettei tätä ole aiemmin keksitty. Zochin ’Leg los!’ lienee lähin verrokki, mutta siitä harvempi lienee kuullut tai jos onkin, niin Pictures on vienyt ideaa monta napsua pidemmälle.

Picturesin suurimpia vahvuus on se, että kaikki pelaavat ja tekevät asiat samanaikaisesti: milloin rakentaen vihjeitä, milloin pähkäillen oikeita vastauksia ja lopulta päättyen kierroksen päättävään tuloskierrokseen jota seuraa useimmiten porina siitä, miten minkäkin vihjeen yksityiskohdan tulkitsi. Kaikki nämä oivallisen pelin tunnusmerkkejä!

Pictures, peli joka haastaa pelaajat visuaalisesti.

Kun pelin pisteytyskin on sellaisenaan toimiva eikä vain sinnepäin sutaistu kuten muutamassa saman kategorian verrokissa, on Pictures ”ihan 5/5 kokemus” lainatakseni erään peliä pelanneen ytimekästä tiivistystä. Mikä parasta peli toimii erinomaisesti perheen ja eri-ikäisten kesken pelattuna. Ja jaksaa se miellyttää myös peliharrastajiakin.

Onneksi se sai myös ansaitsemansa huomion voittamalla Spiel des Jahres -palkinnon. Niinikään Lautapelit.fi nappasi oikeudet pelin käännökselle ja nykyisin se on saatavilla jo suomenkielisenä – omani nappasin tuoreeltaan Spiel-messuilta Saksasta, joten artikkelin kuvat ovat ihka ensimmäisestä painoksesta, mutta sisältö on tietääkseni pysynyt täysin samana.

Ja loppuun lupaamani vastaukset vihjekuville (vasemmalta oikealle): A1, A3, D3, C4, D2.

Lisäosa: Pictures Orange (2021)

Pictures sai ensimmäisen lisäosansa vuonna 2021, joka on myös suomennettu Lautapelit.fi:n toimesta. Pictures Orange -nimen saanut boksi tuo kahdet uudet tarveaineet vihjeidenrakenteluun, 55 uutta kaksipuolista kuvakorttia sekä mahdollisuuden laajentaa peli kuudelle pelaajalle aiemman viiden sijaan. Kuudetta pelaajaa silmällä pitäen mukana tulee myös uusi nippu pistelappuja.

Paketin mielenkiinto kohdistuu luonnollisesti uusiin vihjemateriaaleihin. ’Kangaspalat+Pyykkipojat’ on eritoten osoittautunut vaativan välillä reilusti tulkintaa niin vihjeiden tekijältä kuin arvaajiltakin. ’Akryylilaatat+Kuvakehys’ on hivenen perinteisempi ja edellistä helpompi, mutta kovasti pidetty sekin. Kumpainenkin rakennusseteistä on erinomainen lisä peliin koska ne ovat sopivati erilaisia peruspelin materiaaleihin nähden.

Lisäosan myötä rakennusmateriaalien määrä on nyt seitsemän mikä tarkoittaa, että täydellä kuudella pelaajalla yksi rakennusseteistä jää kokonaan sivuun – pienemmillä pelaajamäärillä tätäkin useampi.

Pictures Orange -laatikon komponentit.

Uudet kuvat solahtavat sellaisenaan aiempien sekaan ja niitä olisi voinut toki olla vieläkin enemmän, ainakin meillä kun peliä pelataan siten, että jokaisen kierroksen jälkeen kuvat vaihdetaan uusiin jolloin lisäosan myötäkin suurin osa kuvista tulee nähtyä jo yhden pelikerran aikana.

Kokonaisuutena Pictures Orange on peliä yhtään enempää pelaavalle ja lisävaihtelua kaipaavalle pakkohankinta. Hintaansa nähden sisältöä paketissa on mukavasti ja mikä tärkeintä, kaikki tarveaineet kulkevat mukavasti alkuperäisen pelin laatikossa lisäosan laatikkoa lukuunottamatta.

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.