Hamsterrolle – elämää hamsteripyörässä

Peli-idean ei tarvitse olla monimutkainen ollakseen toimiva. Yksinkertainen idea ei silti tarkoita yksinkertaisia pelikomponentteja. Tästä oivallinen esimerkki on Hamsterrollen keskiössä oleva, halkaisijaltaan noin 30 senttimetrinen puinen hamsteripyörä. Tähän rakennelmaan pelaajat asettavat vuorotellen puisia palikoita tavoitteena pitää sinne ladotut puupalikat pyörän sisällä niin kauan kuin oma vuoro kestää. Tehtävä ei ole ihan helpoimmasta päästä, sillä hamsteripyörä pyörii hiljalleen palikoiden tuoman painojakauman muutoksen myötä ja ennemmin tai myöhemmin se väistämätön tapahtuu: pyörä sylkee sinne aiemmin asetettuja palikoita ulos yhden jos toisenkin…

Näppäryyspeli, jonka pelkkä olemus herättää jo kiinnostuksen

On Hamsterrollesta lopulta pelinä mitä mieltä hyvänsä, vangitsee se sekä pelaajien että ohikävelevien katseet ollessaan pöydällä:  iso puinen hamsteripyörä on kaikessa yksinkertaisuudessaan näyttävä katsottava. Keltainen pyörä on sisärenkaaltaan jaettu mustilla poikkipuilla sektoreihin, muuta ihmeellistä tuossa hamsteripyörässä ei sitten olekaan.

Kun pyörän pohjalle asetetaan vielä kartion muotoinen aloituspala ja muut palikat on jaettu tasan pelaajien kesken, on itse peli valmis alkamaan. Tästä eteenpäin peli kysyy vakaata kättä, sopivasti pelisilmää ja miksei tuuriakin.

Alkutilanne.
Tästä se lähtee.

Omalla vuorolla tehtävänä on asettaa yksi omista puisista palikoista hamsteripyörään. Kaikki pyörään lisättävät palikat asetetaan ennalta sovittuun pyörimissuuntaan ja uuden palikan tulee sen asettamisen jälkeen olla äärimmäisenä pyörimissuunnassa. Em. sääntö huomioiden palikan saa asettaa joko samaan sektoriin, jossa entuudestaan oli jo palikoita TAI jompaan kumpaan kahteen seuraavista vielä palikoista tyhjillään olevasta sektorista. Kun kerrotaan vielä lisäsääntö, että samaan sektoriin ei koskaan saa asettaa toista tismalleen samanväristä puupalikkaa, on Hamsterrollen palikoiden asettelusäännöt käyty läpi.

Lähikuvaa palikoista.
Lähikuvaa palikoista.

Sikäli kun vuoron aikana tai päätteeksi hamsteripyörästä putoaa palikoita pöydälle, päätyvät ne vuorossaolevalle pelaajalle. Onnistuneen tai epäonnistuneen suorituksen jälkeen pelivuoro siirtyy seuraavalle pelaajalle. Kun yksi pelaajista pääsee viimeisestäkin palikastaan eroon, peli päättyy ja kyseinen henkilö julistetaan voittajaksi.

Yksinkertaisen koukuttava

Tällaiset pelit kapsahtavat helposti jo tekniseen toteutukseen. Onneksi pelin valmistaja Zoch on pitänyt huolen, että hamsteripyörä on teknisesti virheetön. Se on täydellisen pyöreä, lähtee hiljalleen liikkeelle jo parista palikasta ja on näin ollen juuri niin herkkä kapistus tällaiseen näppäryyspeliin kuin pitääkin olla.

Kohta pyörä sylkee taas palikoita...
Tässä kohtaa tietää, että seuraava tai sitä seuraava palikka on jo liikaa…

Parilla helposti sisäistettävällä säännöllä on saatu kokoon peli, jossa tiukat tilanteet toistuvat ja toistuvat uudelleen – ja siinä mielessä Hamsterrolle eroaakin suurimmasta osasta sortumisvaaran ympärille kyhätyistä näppäryyspeleistä. Siinä missä liki jokainen muu vastaava peli päättyy rakennuskyhäelmän kokonaisvaltaiseen sortumiseen ja pelin loppumiseen, on Hamsterrollen tapauksessa kyseessä pienempi purskahdus, jonka jälkeen parin palikan jälkeen ollaan taas uudessa jännitysnäytelmässä.

Yksi peli Hamsterrollea ei kestä pelilaatikkoon raapustettua puolta tuntia vaan oikeampi aika on luokkaa max 15 minuuttia. Tuohon varttiin sisältyy useampia jännittäviä palikoiden asetteluhetkiä ja harvemmin pelaaminen muutenkin sujuu hiljaisuuden vallitessa. Peli vaan vie yksinkertaisesti mennessään. Hamsterrollen jälkeen suurin osa muista näppäryys- ja/tai tasapainopeleistä tuntuu kovin kömpelöiltä ja yhdentekeviltä.

Peli skaalautuu hyvin 2-4 pelaajalle, nelinpelin ollessa 2 vs 2 joukkuepeli. Joukkuepelimuodossa kiitosta saa se, että yksi joukkue pelaa putkeen kaksi palikkaa ennen toisen joukkueen vuoroa. Tämä jättää mukavasti saumaa rakennella pelitilanteen sen salliessa ”ansaa” toiselle joukkueelle.

Näinkin voi käydä: palikat kiilautuvat toistensa kanssa siten, että ne pysyvät hamsteripyörässä vaikka pyörä pyörähtää kuinka ympäri.
Näinkin voi käydä: palikat kiilautuvat toistensa kanssa siten, että ne pysyvät hamsteripyörässä vaikka pyörä pyörähtää kuinka ympäri.

Ja vaikka kovasti edellä Hamsterrollea kehunkin, juolahtaa mieleen pientä parannettavaakin: olisi ollut mukava nähdä vaihtelevampi setti puupalikoita hamsteripyörään aseteltavaksi. Nyt setti koostuu erimittaisista, pääosin lituskaisista, puupalikoista vaikka muodot olisivat voineet olla mitä tahansa muutakin.

Ainoaksi ongelmaksi jää, että peliä haikailevan on käytännössä pakko kääntää katse ulkomaille – koto-Suomesta tätä herkkua ei saa. Mutta tässä jos missä on peli ja peli-idea jollaiseen enemmän pelejäkin pelanneet ovat harvoin törmänneet.

Infolaatikko: Hamsterrolle
Pelaajia: 2-4 Kesto: 15 minuuttia Julkaisuvuosi: 2000
Saatavuus: ulkomaiset nettikaupat (englanniksi).
Lisätietoa: boardgamegeek

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota kiinnostavat myös konsoli- ja tietokonepelit. Uusiin peleihin tutustuminen kiinnostaa aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan sedät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.