Fungi – Sienimetsään kaverin kanssa

Käyn mielelläni sienimetsällä. Se se vasta on antoisaa puuhaa, kun sattuu juuri oikeaan aikaan oikeaan paikkaan eli apajalle, jossa kukaan muu ei ole vielä käynyt – siinä kori täyttyy kuin itsestään. Kanttarellit on sienistä helpoiten tunnistettavissa, mutta myös lampaankääpiä, karvarouskuja ja suppilovahveroita tulee joka vuosi kerättyä.

Alkuvalmistelut tehtynä. Jalkojen edessä siintävät metsän sieniaarteet.
Alkuvalmistelut tehtynä. Jalkojen edessä siintävät metsän sieniaarteet mukavasti rivissä.

Fungi – joka myös tunnetaan nimellä Morels – on teemallisesti ja visuaalisesti mukava sienestyspeli kahdelle. Sienilajien kanssa saa tässäkin olla tarkkana. Mallikuvissa näkyy, kuinka pöytäsin komeat rivit erilaisia sieniä, mutta hävisin kuin hävisinkin Terolle pistemäärissä. Määrä ei pelissä korvaa laatua – oli kyse oikeista tai korttisienistä!

Fungissa pelaaja voi valita pelivuorollaan viidestä toimenpiteestä, jotka ovat:

  1. Kortin ottaminen rivistä eli ”metsästä”.
  2. Kortin tai korttien ottaminen hylkypakasta (tarjolla aina 1-4 korttia).
  3. Keppikorttien ostaminen (kädestä samanlaisia sienikortteja voi vaihtaa keppeihin).
  4. Pannukortin pöytääminen.
  5. Korttien pöytääminen pannulle (vähintään 3 samaa sienikorttia).

Riippumatta siitä, minkä toiminnon tekee, päätyy metsän sienikorteista ykis hylkypakkaan. Hylkypakan kortit päätyvät kokonaan pois pelistä, kun sinne ollaan siirtämättä viidettä korttia. Näin alkaa aina uuden hylkypakan kerryttäminen. Keppikorteilla voi noukkia sieniä ”syvemmältä” metsästä – muuten joutuu valitsemaan toisen niistä korteista, jotka ovat juuri jalkojen juuressa. Tällä kertaa en ostanut näitä keppejä kertaakaan, ehkä se olisi kannattanut?

Korttien joukossa on muutama erikoiskortti: ’siideri’ ja ’voi’. Näillä voi lisämaustaa valitsemiaan sienilajikkeita. Voi-kortin ehtona on pöydätä kerralla vähintään neljä saman lajin edustajaa ja siiderin viisi. Lisäksi on kuutamo- ja korikortteja. Napattu kuutamokortti vaihdetaan kuutamopakan päällimmäiseen tuplasienikorttiin tietystä lajikkeesta. Korikorteilla voi nostaa kädessä olevien korttien maksimimäärää.

Lopussa pöydätyt sienisetit pisteytetään. Ne on paitsi paistettu, parhaassa tapauksessa myös maustettu.
Lopussa pöydätyt sienisetit pisteytetään. Ne on paitsi paistettu, parhaassa tapauksessa myös maustettu.

Pelistä hankalan tekee sienien rytmittyminen ja onnistuuko valitsemaan oikeita lajikkeita. Keppikorteilla voi hämmentää korttien rytmittymistä metsässä. Kuutamokortit ovat mielenkiintoisia: niiden kerääminen houkuttaa, mutta saatu tuplakortti on täysi yllätys. Täytyy vain toivoa että kädessä on jo lajiketta entuudestaan tai että kyseistä lajiketta ehtii ja pystyy kerryttämään ennen pelin loppua, muuten tuplakortista ei liiemmin ole iloa.

Fungi on hauskaa vaihtelua kaksinpeligenressä. En tosin ihan ymmärrä kuutamokortin symboliikkaa. Pitäisiköhän testata, täyttyykö sienikori nopeammin jos menisi pimeällä metsään? 🙂

Fungi: kompaktissa paketissa korttipeli sienestyksestä.
Fungi: kompaktissa paketissa korttipeli sienestyksestä.
Infolaatikko: Fungi
Pelaajia: 2 Kesto: 30 minuuttia Julkaisuvuosi: 2012
Saatavuus: pelialan liikkeet.
Lisätietoa: boardgamegeek
Muualla kirjoitettua:
Todellisuuspako: ’Ei sulle tattipaistos maistuis?’
Puutyöläinen: ’Paras sienestyspeli jota voit ikinä pelata’

Maija

Maija innostuu melkein mistä tahansa ja tämä näkyy monipuolisena artikkelituotantona Lunkisti-blogissa. Matkailualalla työskennelleenä häneltä voi tipahtaa reissuvinkki jos toinenkin. Hän jaksaa myös imeytyä television ääreen - vaikka kukaan ei kuulemma enää tee niin! Samassa taloudessa asuu myös kaksi Bichon Friseetä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.