Scout – valloittava (kortti)sirkus

Scout (2019) on sirkusteemoitettu kiipeämispeli joka nousi lautapelaavan kansan tietoisuuteen viimeistään vuonna 2022 pelin murtautuessa Spiel des Jahres -finalistikolmikkoon. Vaikka voittoon asti ei rynnistys lopulta riittänytkään (Cascadia vei ansaitusti pystin) ansaitsee Scout kaiken mahdollisen suitsutuksen. Lautapelit.fi:n haaviin peli tarttui vuonna 2023 ja tätä nykyä tätä kompaktia korttipeliä on saatavilla myös suomeksi.

Mutta mikä tekee Scoutista niin mainion pelin? Se selviää artikkelin lukemalla.

Parempaa esitystä tiskiin

Kierroksen alkaessa pelin korttipakka sekoitetaan ja kortit jaetaan pelaajien kesken tasan. Kolmella tai neljällä pelaajalla tämä vaatii tiettyjen korttien poistamista pelistä ennen ensimmäistä jakoa, mutta muuta ylimääräistä säätöä ei tarvita. Vielä kun kukin saa ’Scout & Show’ -autolätkät muistuttamaan siitä, että kerran kierroksessa voi tehdä tuplatoiminnon, ollaan valmiina aloittamaan.

Aloituskäsi viuhkassa. Näinpäin käsi vaikuttaa lupaavammalta kui ylösalaisin.

Pelin tavoitteen voi tiivistää siten, että kunkin pelaajan pyrkimyksenä on päästä käsikorteistaan ensimmäisenä eroon. Kierros päättyy heti kun joku tässä pyrkimyksessä onnistuu. Vaihtoehtoisesti jos onnistuu pöytäämään niin väkevän sirkusesityksen, että esityksen rippeet ovat jäljellä vielä kun seuraava oma vuoro tulee, päättyy kierros silloinkin. Jälkimmäinen on näistä hankalampi saavuttaa… mutta eipä riennetä enempää asioiden edelle.

Aloituskättä, joka pelaajille on jaettu ei saa järjestellä. Yhtäkään korttia ei siis siirrellä paikasta toiseen vaan jaetut kortit avataan viuhkaksi. Ainoa mitä pelaaja saa kädelleen tehdä on kääntää kaikki kortit ylösalaisin jolloin korttien arvot muuttuvat. Kukin kortti on siis arvoltaan X taikka Y riippuen siitä kummin päin sitä kädessään pitää. Mutta painotetaan vielä: aloituksessa yksittäisiä kortteja ei saa kääntää vaan on käännettävä koko käsi, jos korttien alalaidan numerot miellyttävät enemmän.

Naapuriteltassa on kahden miehen show meneillään.

Pelivuorolla pelataan pöytään setti, joka Scoutissa tarkoittaa yhtä taikka useampaa korttia. Jos haluaa pöydätä kerralla useamman kortin, pitää niiden muodostaa suora tai olla kaikki samaa numeroa. Lisäksi pöytäyksessä korttien tulee olla kädessä vierekkäiset laput ja suoran tapauksessa valmiiksi nousevassa tai laskevassa järjestyksessä. Tämä korttien pöytääminen on pelin ’Show’ -toiminto: pistit juuri sirkusesityksen pystyyn!

Jos pöydässä on jo show, tulee seuraavan pelaajan show-toiminnon olla aiempaa päräyttävämpi tapaus. Hienompi esitys on jo silloin kun korttimäärä vastaa aiempaa showta, mutta uudessa on edes astetta isommat numerot. Suora häviää tässä vertailussa myös aina samaa numeroa sisältävälle showlle. Ja isompi korttimäärä esityksessä voittaa aina pienemmän korttimäärän numeroista viis.

Paremman shown pöytääjä kaapii aina vanhan shown kortit oman pistepinonsa jatkeeksi: ”Sun nuutunut pelle yksipyöräisineen on jyrätty, kun törkkäsin tiskiin tykinsuusta laukaistut elävät ammukset nimeltä Ted ja Mark”.

Kädestä löytyy isomman nuppiluvun show, joten ”vanha esitys” napsahtaa oman pistepotin jatkeeksi.

Mikäli oma käsi ei mahdollista (tai et halua) hienompaa showta on turvauduttava ’Scout’ -toimintoon. Scoutilla otetaan yksi pöydän show-korteista käteen ja tässä yhteydessä otetun kortin saa myös kääntää ja sujauttaa siihen kohtaan korttiviuhkaansa kuin itse haluaa. Scout-toiminto mahdollistaa siten parempien esitysten pöytäämisen tulevaisuudessa ja samalla heikentää olemassaolevaa showta. Tosin jokaisesta olemassaolevan shown heikentämisestä kyseisen esityksen omistaja palkitaan pisteellä.

Kerran kierroksessa pelaaja voi käyttää tuplavuoron eli tehdä ensin scout-toiminnon ja sen perään heti shown. Tuplavuoro on väkevä liike, mutta sen oikea-aikainen ajoittaminen oma taiteenlajinsa.

Yksi kierros Scoutia päättyy, kun joku pelaajista pääsee eroon korteistaan tai jonkun show kestää pöydässä kokonaisen kierroksen. Kierroksen päätteeksi käsikorteista kertyy pelaajille miinuksia ja plussapuolelle huomioidaan paremmilla esityksellä tienatut show-kortit sekä oman shown heikennyksistä mahdollisesti saadut pisteet. Kokonainen peli Scoutia kestää yhtä monta kierrosta kuin on pelaajiakin, ajallisesti enintään puoli tuntia.

Steven puujalkoineen ”lainataan” kaverin esityksestä osaksi omaa trampoliini-trapetsi -esitystä scout-toiminnolla.

Yksinkertaista ja samalla niin nerokasta

Scoutin säännöt ovat erittäin simppelit. Kaiken maailman kikkavitosia ja muistettavia yksityiskohtia ei ole kunhan muistaa vain välttää miltei vaistomaisesti tapahtuvaa käsikorttien järjestelyä jaon aluksi mitä ei siis saanut tehdä. Haluat käden järjestyvän suorien ja samannumeron muotoon, mutta se miten saat jykevämmät showt aikaiseksi on kutkuttava pikku pähkinä. ”Okei, tuosta pitäisi saada kutonen pois, niin sen jälkeen olisi 2-3-4 suora odottamassa. Toisaalta, jos saan scout-toiminnolla vielä yhden vitosen lisäksi, niin saan käteen 2-3-4-5-6 suoran” …ja niin edelleen. Tällaiset hahmotuspeliä sitä mielessään käy samalla kun jako etenee.

Edelliseen pohdiskeluun päälle vielä ’Scout + Show’ -tuplavuoro ja sen oikea ajoittaminen, niin huomaa olevansa todellisen helmen äärellä. Pienillä asioilla huikea paketti ja huomaankin palaavani Scoutin ääreen uudestaan ja uudestaan… aina niin hymyssäsuin. Aivan erinomainen peli.

Scout, kompaktin nokkela kiipeämispeli.

Peli toimii eri pelaajamäärillään hyvin, joskin pelin henki hieman muuttuu: viidellä pelaajalla niin väkevän shown rakentaminen, että se kestäisi kokonaisen kierroksen on hankalampaa kuin vähän pienemmillä pelaajamäärillä. Vaan sittenkin peli on erinomaisen hyvä pelasi millä nuppiluvulla hyvänsä.

Korttipeli kun on, mukana on myös annos tuuria. Toisinaan käsikortit avautuvat kuin unelma, välillä katselet sellaista tilkkutäkkiä, josta jo lähtötelineissä lähdetään minimoimaan miinuksia. Mutta ei sen väliä, pelistä se ei tee silti yhtään sen huonompaa.

Kuvissa näkyvä versio on pelin tunnetuimmasta alkujaan Oink Gamesin julkaisemasta painoksesta jonka Lautapelit.fi edelleen suomensi. Alkuperäistä japanilaista One More Gamesin vuoden 2019 painosta ei saa oikein mistään, mikä on sikäli harmi että ainakin itseäni sen vaaleampi värimaailma olisi miellyttänyt vähän enemmän. Komponenttiosasto noin muutoin korttien laatu mukaanlukien on joka tapauksessa kunnossa tässäkin painoksessa.

Loppuun on pakko sanoa teemasta sillä sen mahdollisuudet jäävät täysin hyödyntämättä. Olisipa ollut hilpeää katsella klovnien ynnä muiden hassuttelua kuvina, mutta sellaista ei nyt tarjoilla. Korteissa toki on pienellä eri sirkusesitysten muotoja ja jopa uniikit esiintyjien nimet, mutta nämä ovat sellaista pientä piperrystä ettei silmä niihin kiinnity kuin oikein yrittämällä. Vaan annamme teeman hyödyntämättömyyden anteeksi muistaen missä määrin hilpeä mestariteos peli noin muutoin on!

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota kiinnostavat myös konsoli- ja tietokonepelit. Uusiin peleihin tutustuminen kiinnostaa aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan sedät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

One thought on “Scout – valloittava (kortti)sirkus”

  1. Me sanomme Scoutia aikuisten Unoksi: samanhenkinen kyttäily kenen korttivähyys vihjaa että kohta suurkierros loppuu, mutta enemmän taktikointia ja tarkkailtavaa muidenkin vuoroilla.
    Teema on tosiaan turha, jopa häiritsevä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.