Parasta kuusen alle? Pukin pikku peliapulaiset apunasi!

Sieltä se joulukin taas lähestyy halusi sitä taikka ei. Lahjomapuolella lautapelit on mitä oivallisin valinta, sillä siten saa luonnostaan yhteistä puuhaa paitsi joulun pyhiksi niin myös tuleville vuosille – kunhan vain lahjansaajan mieltymykset ottaa huomioon.

Mutta mikä olisi sopiva valinta? Tähän valinnanvaikeuteen voinemme toivottavasti olla avuksi oli hakusessa sitten peliä pariskunnille, perheille tai vaikkapa peliharrastajalle.

Tähän artikkeliin olemme nostaneet pelejä, jotka on meillä mainioiksi todettu. Ison osan peleistä löydät joulunalusaikaan ihan markettitavarana ja suomenkielisinä ja jos ei sieltä lopulta tärppääkään, niin alan erikoisliikkeet (vaikkapa lautapelit.fi, pelipeikko.fi, laiskapelikaani.fi, poromagia.fi) kivijalkakauppoineen rientävät avuksesi. Ja jos ei fyysisten hyllyjen kiertely ja laatikkojen käpistely maita, niin kaikki em. tahot tarjoavat verkkokaupat jolloin kovat paketit sujahtavat kätevästi kaikkialle Suomeen.

Iloista joulunajan odotusta ja mainioita pelejä!

Parasta perheille – maistuen myös muillekin


Cascadia FI 1-4 pelaajaa; 30-45 min

Aivan näillä näppäimillä suomeksikin ilmestyvä Cascadia on nappivalinta kaikilla laattapelien ystäville. Se yhdistää nerokkaasti kahdenkerroksen laattapulman pelaajien pyrkiessä samaan aikaan tekemään laajoja saman maatyypin alueita ja rakentamaan sopivia eläinryhmiä. Simppelit säännöt, mutta sopivasti haastava sisältö tarkoittaa että Cascadia maistuu niin perheille kuin peliharrastajillekin.

Cascadia on Spiel des Jahres -voittaja 2022 ja esitelty blogissammekin (linkki).

Fauna FI 2-6 pelaajaa; 45-60 min

Missäpäin maapalloa mahtaa asustaa ruskohyeena? Entäpä kuinka pitkä on kirahvi tai paljonko se mahtaa painaa? Faunassa pelaajat pääsevät mittaamaan eläintietouttaan tavalla, joka osallistaa kaikkia pelaajia yhtä aikaa ja maistuu myös perinteisiä triviapelejä inhoaville. Fauna tarjoilee kaksi eri vaikeustasoa ja mittavan pinon eläimiä arvioitavaksi.

Peli on alkujaan julkaistu jo 2008 ja suomeksikin 2010, mutta oli pitkään heikosti saatavilla kunnes Lautapelit.fi otti pelistä uusintapainoksen pari vuotta takaperin. Kepeiden triviapelien helmiä ja kestänyt aikaa erinomaisesti.

Heat FI 1-6 pelaajaa; 30-60 min

Moottoriurheilun ja kilvanajon ystäville Heat on varma valinta. Aina kuuteen pelaajan saakka venyvä formulapeli on yhdistelmä tarkkaa kilvanajoa ja rutinoitunutta ratinkääntelyä yhdistettynä sopivaan määrään epävarmuutta: vedetäänkö riskillä ja jos kyllä niin kuinka paljon? Varsin yksinkertaisella toteutuksella mukaan on saatu ammennetuksi ohitukset imuhyötyineen päivineen. Se taasen ei sinällään ole ihme onhan taustalla Flamme Rouge -pyöräilypelin suunnittelija. Erinomainen peli isommalle nuppiluvulle!

Kingdomino Origins FI 2-4 pelaajaa; 20-40 min

Tänä vuonna suomeksi saatu Kingdomino Origins jatkaa vielä muutaman pykälän verran eteenpäin mainiosta Kingdominosta (2016). Domino-ideaan pohjautuva kivikausi-teemainen laattarakentelu on oivaltava ja hauska, olematta säännöiltään kuitenkaan monimutkainen. Sopii erinomaisesti kouluikäiselle, mutta maistuu myös vanhemmille. Erinomainen perhepeli.

Tämä ’Pelaajien valinta 2022’ -perhepelifinalisti on esitelty blogissamme tarkemminkin (linkki).

Living Forest FI 1-4 pelaajaa; 40 min

Nokkelasti onnenkoetusta ja pakanrakennusta yhdistävä Living Forest on lopulta kilpajuoksu yhteen pelin kolmesta eri voittotavoitteesta. Onnistutko keräämään muita nopeammin riittävästi tulimerkkejä, puita tai kukkia pelissä, jossa onnenkoetusosuus ei ole pelkkää tuurilottoa.

Tämä ’Pelaajien valinta 2022’ -perhepelifinalisti ja Saksan Kennerspiel des Jahres -voittaja on esitelty blogissamme tarkemmin (linkki).

Pictures FI 3-5(6) pelaajaa; 30 min

Kuinka tehdä muutamalla kivellä ja puutikulla talvimaisema sateenvarjoineen? Tai kahdella kengännauhalla taiteilla kivisilta paikallisjunineen? Tätä ja paljon muuta on hilpeä partypeli Pictures, jossa kaikki työstävät hankalilla materiaaleilla kuvavihjeet ja sen perään arvailevat toistensa tuotokset.

Peli on ’Spiel des Jahres’ -voittaja vuosimallia 2020 ja Lautapelit.fi:n suomentama. Lisäosan Orange myötä se laajenee aina kuudelle pelaajalle saakka. Peli on esitelty blogissamme tarkemmin (linkki).

Sagrada FI 1-4 pelaajaa; 30-45 min

Kuka kyhää komeimmat noppalasimaalaukset? Sagrada on suoraviivaisen veikeä noppienvalinta peli, jossa vuorotellen yhteispoolista poimitaan noppia asetettavaksi omaan lasi-ikkunaan. Osa ikkunaruuduista rajaa minkälaisia noppia niihin saa asettaa, lisäksi yhteiset tavoitekortit ja salainen oma väri ohjaavat pelaajan päätöksiä tiettyyn suuntaan. Tämä nopean napakka noppapulma pitää otteensa kalkkiviikoille saakka!

Tämä ’Pelaajien valinta 2022’ -perhepelisarjan voittaja on esitelty blogissamme tarkemminkin (linkki).

Scout GB 2-5 pelaajaa; 15-30 min

Helposti opittavaa, mutta pelillisesti sopivasti haastavaa korttipeliä hakevan etsintä loppuu tässä. Scout on kiipeämispeli, jossa pelaajat pyrkivät käsikorteistaan eroon ja mielellään katkaisten kierroksen sopivasti kanssapelaajat yllättäen. Kekseliäs korttipeli, jossa on lyhyet englanninkieliset säännöt.

Spiel des Jahres 2022 -finalisti on esitelty blogissamme tarkemmin: linkki.


Näillä vaativampikin harrastaja saadaan tyytyväiseksi

Ark Nova FI 1-4 pelaajaa; 90-150 min

Viimeisimmän vuoden kuumimpia uutuuksia Ark Nova tuli myös suomeksi. Eläintarhailua monelta eri kantilta lähestyvä peli maistuu kaikille teille (ja meille), jotka hakevat haastavaa aivopähkinää. Ja vaikka kaverin pelin seuraamistakin tarvitaan, niin onhan tämä sellainen ”hiekkalaatikkopelien paras kaveri” että oksat pois.

Kivijalkakauppaan Ark Nova ei ehtine ihan jouluksi 2022, mutta tilauksia otetaan vastaan jo joulukuussa ainakin julkaisijan itsensä (Lautapelit.fi) toimesta. Eli hymyn saanee lahjan vastaanottajan huulille jo pelkästään tieto, jos olet ison kovan paketin hänelle tilannut.

Arnak – Kadonneet rauniot FI 1-4 pelaajaa; 60-120 min

Indiana Jones -kuvituksella varustettu viidakkoseikkailu kadonneille raunioille on todellinen resurssioptimointi-harjoitus, joka ei onneksi eksy pelkästään tarkkaan laskelmointiin vaan mukana on sopiva rahtunen tuuriakin. Kiintoisa kudelma pakanrakennusta ja työläistenasettelua maistuu haastavaa seikkailuhenkistä peliä hakevalle ja paljon pelaavalle tarjolla on lisäosaakin (ainakin englanniksi).

Peli oli ’Pelaajien valinta 2022’ -harrastajasarjan voittaja.

Azul: Queen’s Garden FI 2-4 pelaajaa; 60-90 min

Aiempia Azul-sarjan pelejä aavistuksen tuhdimpi tapaus haastaa symbolien ja värien tanssiin, kun laudalle rakennettavien settien ohella pitää huolehtia myös siitä, että puistossa on riittävästi haalituille laatoille tilaa. Henkilökohtaisemman pulman ystäville ”Kuningattaren puutarhaa” voi lämpimästi suositella etenkin jos pelaajia on 2-3.

Peli oli ’Pelaajien valinta 2022’ -harrastajasarjan finalisti ja se on esitelty blogissammekin tarkemmin: linkki.

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota kiinnostavat myös konsoli- ja tietokonepelit. Uusiin peleihin tutustuminen kiinnostaa aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan sedät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.