Joulu kutittelee nurkan takaa nopeammin kuin huomaammekaan. Sopivan joululahjan valinta voi toisinaan olla työläs prosessi minkä vuoksi Lunkisti.fi jakaa perinteisesti omat vinkkinsä parhaiksi lautapelilahjoiksi pelien ystäville. Oli kyseessä sitten puoliso, oma jälkikasvu, paras kaveri tai kummin kaima niin löytänet ao. listalta sopivia vaihtoehtoja kaikkiin näihin tilanteisiin.
Ja mistä näitä pelejä löytää? Joulun alla isompien markettien pelihyllyt ovat jo yllättävän hyvä lähde, mutta mikäli niistä ei tärppää tai hakusessa on suomentamaton peli niin alan erikoisliikkeet kivijalka- ja verkkokauppoineen rientävät avuksi. Muun muassa www.lautapelit.fi (Helsinki/Tampere), www.pelipeikko.fi (Turku), www.laiskapelikaani.fi (Tampere) sekä www.poromagia.fi (Helsinki) ovat alan toimijoita joihin mekin luotamme. Eli ei kun ostoksille!
Ao. tärppilistan myötä mitä mainiointa, sopivan rauhallista mutta pelirikasta joulun aikaa kaikille lukijoillemme!
Perhepelisuosikkeja:
Akropolis 2-4 pelaajaa; 30 min
Laatta kerrallaan kukin rakentaa omaa kaupunkiaan sivuille ja ylöspäin. Akropolis kannustaa ylöspäin rakentamiseen sillä silloin pistepotentiaali on parempi ja toisaalta vain louhosten päälle rakentaminen antaa pelaajalle lisää rahaa. Peli on helposti lähestyttävä laatta-asettelu, jossa on simppelit säännöt ja mukavan erilaiset pisteytyssäännöt eri rakennustyypeille. Erinomainen perhepeli ja blogiarvostelukin pelistä löytyy: linkki.
Cascadia 1-4 pelaajaa; 30-45 min
Viimevuosien nerokkaimpia laattapelejä edustava Cascadia yhdistää laattahaasteen sekä niille aseteltavien eläinryhmien pulman. Suoraviivaiset säännöt yhdistettynä peleittäin vaihtuviin pisteytysääntöihin haastaa niin lapset kuin aikuiset just sopivasti.
Cascadia on sekä Spiel des Jahres -että Pelaajien valinta voittaja männävuosilta ja esitelty blogissamme: linkki.
FTW?! 2-6 pelaajaa; 30 min
Käsikorteista eroon kortti kerrallaan. Vuorolla pöytään isketään aiempaa isompaa numeroa tai jollei tähän pysty taikka tahdo, nostetaan pöydästä yksi kortti käteen ja kädestä apukortti pöytään myöhempää käyttöä varten. Kun lopulta jollakin on vain yksi kortti kädessään päättyy kierros ja lasketaan pisteet: isoin numero kädessä tulee plussana ja tästä vähennetään ne muut. FTW!? on yksinkertaisen nerokas tapaus ja toimii kivasti eri pelaajamäärillään (2-6); ja luonnollisesti arvostelu blogissa: linkki.
Heat 1-6 pelaajaa; 30-60 min
Kilvanajon ystäville ei Heatiä parempaa ole tarjolla. Jopa kuuteen pelaajan asti skaalautuva formulapeli on yhdistelmä tarkkaa ratinkääntelyä yhdistettynä sopivaan määrään epävarmuutta: vedänkö riskillä ja jos niin kuinka paljon? Varsin yksinkertaisella toteutuksella mukaan on saatu ammennetuksi ohitukset imuhyötyineen päivineen. Erinomainen peli vähän isommalle nuppiluvullekin ja lisäsäännöin maistuu harrastajallekin. Heat on arvosteltu blogissamme: linkki.
My Island 2-4 pelaajaa; 30 min
My Island jatkaa samalla toimivalla kaavalla kuin edeltäjänsä My City: edessä on 24 skenaarion mittainen ja jatkuvasti tavoitteita säätävä ja pelilautoja pysyvästi muuttava laatta-asettelupeli, josta ei taatusti yllätyksetkään puutu. Perhepelimäinen paketti maistuu myös harrastajalle siinä määrin kiharaisia haasteita on jälleen edessä. My Island on arvosteltu blogissamme: linkki.
Pictures 3-5(6) pelaajaa; 30 min
Kuinka sommitella parilla kivenmurikalla ja puutikulla talvimaisema sateenvarjoineen? Tai kahdella kengännauhalla värkätä kivisilta ja paikallisjuna? Tätä ja paljon muuta tarjoilee hilpeä partypeli Pictures, jossa kaikki työstävät hankalilla materiaaleilla kuvavihjeet ja sen perään arvailevat toistensa tuotokset.
Peli on ‘Spiel des Jahres’ -voittaja ja edes yksittäisen lisäosan (joita on siis useampiakin) myötä peli laajenee aina kuudelle asti samalla saaden muutenkin vaihtelua komponentteihin. Pictures on esitelty blogissamme: linkki.
Planet Unknown 1-6 pelaajaa; 60-80 min
Polyominopelien kirkkaaseen kärkeen asettuu Planet Unknown. Laattoja vaalitaan pyörivästä annostelijasta ja peli etenee käytännössä yhtä aikaa pelaten ja samaan tahtiin. Laatat antavat pientä ja välillä isompaa hyvää, mutta tavoite viimekädessä on täyttää laatoilla oma pelilauta mahdollisimman maksimaalisesti. Pari sanaa englantia löytyy komponenteista, joten ihan junioreille se ei sovellu ja muutenkin peli on sitä parempi mitä isompi porukka (4-6) pelin ääreen asettuu. Planet Unknown on esitelty blogissamme: linkki.
Scout 2-5 pelaajaa; 15-30 min
Helposti opittava, mutta mukavasti haastava Scout on erinomainen kiipeämispeli. Tarkoitus on settejä sopivasti pöydäten päästä korteista nopeammin eroon kuin muut ja sopivasti kanssapelaajat tässä yllättäen voi rapsahtaa isotkin pisteet jo yhdessä jaossa. Erittäin kekseliäs simppeli korttipeli maistuu monenlaiselle yleisölle. Scout on esitelty blogissamme: linkki.
Seas of Strife 3-6 pelaajaa; 45 min
Astetta ovelampi, mutta säännöiltään silti suoraviivainen tikkipeli Seas of Strife haastaa lätkimään korttia pöytään siten, että oma tikkipino ei kasva. Kyseessä siis on laistotikki. Pelin hienous piilee siinä, että tikki päätyy lopulta sille, joka pelasi suurimman numeron maassa, jota pöydässä on eniten – mikä voi olla siis muutakin maata kuin millä tikki avattiin. Oivallinen himppasen isomman (5-6) porukan peli ja esitelty blogissamme: linkki.
Triqueta 2-5 pelaajaa; 20 min
Neljän napakan kierroksen ajan yritetään kerätä eläintrioja eri eläinlajeista. Ja siis tasan se määrä sillä jo neljäs samanlainen eläin tietää pisteiden kääntymistä miinuksille. Triqueta etenee vuoroissa joko laatta tarjolle kääntäen tai sitten kahmaistaan yhden rivin laatat itselle hypäten samalla sivuun. Peli toimii hienosti 3-5 pelaajalla ja on esitelty blogissamme: linkki.
Wandering Towers 2-6 pelaajaa; 30 min
Kovasti ulkoasultaan lastenpeliä huokuva Wandering Towers varmaan osin lasten peli onkin – onhan siinä muistielementti mukana. Mutta voi tämä maistuu aikuisellekin! Tavoite on kortein liikutella omat velhot mustaan torniin, mutta kun niin nappulat kuin tornitkin liikkuvat ja ikävästi pelinappuloita jälkimmäiset alleen piilottelevat on haaste lopulta heitetty itse kullekin. Erinomainen tapaus ja Wandering Towers onkin blogissamme arvosteltu: linkki.
Peliharrastajan unelmat
Ark Nova 1-4 pelaajaa; 90-150 min
Viime vuosien kuumimpia harrastajauutuuksia on Ark Nova. Eläintarhailua monelta kantilta lähestyvä peli maistuu kaikille teille (ja meille), jotka hakevat haastavaa aivopähkinää. Ja vaikka kaverin pelin seuraamistakin tarvitaan, niin onhan tämä sellainen “hiekkalaatikkopelien paras kaveri” että oksat pois. Lisäosiakin on jo useampia, joten tutkittavaa riittää.
Pelistä löytyy myös mielekäs soolopeli. Noin muutoin moninpelit kannattaa pelata pienellä (2-3) porukalla kestonsa vuoksi. Oma blogitekstinsäkin tälle löytyy: linkki.
Arnak – Kadonneet rauniot 1-4 pelaajaa; 60-120 min
Indiana Jones -kuvituksella varustettu viidakkoseikkailu kadonneille raunioille on resurssioptimointi-harjoitus joka ei onneksi eksy pelkästään tarkkaan laskelmointiin vaan mukana on sopiva rahtunen tuuriakin. Arnak on kiintoisa kudelma pakanrakennusta ja työläistenasettelua maistuen haastavaa seikkailuhenkistä peliä hakevalle. Lisäosaakin on tarjolla, myös suomeksi.
El Grande 2-5 pelaajaa; 60-90 min
Alkujaan jo 1995 julkaistu El Grande on viimein saanut suomennoksensa vuonna 2024. Pelinä se tarjoilee parasta mahdollista enemmistökahinointia mitä lautapelit vain tarjoilla voivat: El Grande on alusta katkeraan loppuun saakka tarttumista pikavoittoihin ja pyrkimyksiin kammeta itsensä parhaille apajille kärkipaikalle. Varsin yksinkertaiset säännöt takaavat sen, että pelaamaan pääsee nopeasti ja jännitys on käsin kosketeltavissa. El Grande on saanut oman blogitekstinsä: linkki.
Kutná Hora: The City of Silver 2-4 pelaajaa; 90-120 min
Kiintoisan ja pelaajien toimien kautta muuttuvan raaka-ainemarkkinamekaniikan tarjoileva Kutná Hora: The City of Silver on mainio tapaus. Pelaajien välistä vuorovaikutusta piisaa tässä kaivoskaupunkipelissä, jossa omia bisneksiä koetetaan kasvattaa nopeammin ja paremmin kuin kanssakilpailijat. Peli on kaikkinensa kiintoisaa tasapainoilua rahavarantojen ja eri pistekategorioiden välillä. Kutná Hora: The City of Silver on saanut myös oman blogitekstinsä: linkki.
…vaiko sittenkin jotain tosi spesiaalia?
Lautapeliharrastaja arvostaa varmasti laadukkaita ja monikäyttöisiä minichippejä eli minipelimerkkejä joilla korvaat pahviset ja paperiset rahat pelistä kuin pelistä. Minichipit ovat äärimmäisen käteviä kompaktin kokonsa vuoksi ja ne kulkeutuvat matkassakin täysikokoisia chippejä paremmin.
Vuosien tauon jälkeen minichippejä on jälleen ollut saatavilla (tosin vähän ryppäittäin myyntiin tullen), kun espanjalainen Rubén Torres on masinoinut näiden tilauksia. Verkkokauppakin löytyy https://mini-chips.com josta näitä voi jollain aikataululla tilata – vielä tässä kohtaa joutuu itsensä laittamaan jonoon saadakseen ensitietona kun seuraavaa satsia tulee tilattavaksi asti. Kysyntä on kovaa, mutta käsiinsä saa sitten aikanaan tosi maukkaat chipit. Ja jo nyt on paria eri designia tarjolla.
Suosittelen BGG:n foorumin (https://boardgamegeek.com/thread/2951180/ceramic-mini-chips-status-fulfilling-pre-orders-fo/page/1) seuraamista jossa myös nähtävissä eri chippityypit sekä sopivasti pitkää pinnaa odotteluun. Eivät ehdi jouluksi, mutta sitten jossain kohtaa ja näistä nauttii loppuelämänsä.