Parhaat pelit pukin konttiin

On se aika vuodesta kun yksi jos toinenkin pohtii millä muistaa perhettä, ystävää tai vaikka sitä ihan parasta työtoveria menneestä vuodesta – sieltä se joulu siis vain lähestyy. Lahjaosastolla lautapelit ovat erinomainen vaihtoehto vastaanottajan iästä riippumatta ja valikoimaa sitä todellakin piisaa.

Sopivan pelin valinta voi olla se astetta kinkkisempi tapaus, johon alle listaamamme ehdotukset toivottavasti tuovat osaltaan apua: tarjolla on niin soolo- että moninpelaamiseen soveltuvia nimikkeitä, on pelejä koko perheelle mutta emme unohda harrastajiakaan. Listan peleistä pitäisi riittää hupia pitkälle tulevaisuuteen eli ne ei ole kerralla puhki pelattuja!

Mutta mistä näitä pelejä sitten saa? Iso osa suomennetuista löytyy joulun alla ihan markettitavarana, mutta mikäli ei silmä löydä niin suuntaapa alan erikoisliikkeiden kivijalkamyymälään tai poikkea nettiin. Näistä on hyvä lähteä liikkeelle: www.lautapelit.fi (Helsinki/Tampere), www.pelipeikko.fi (Turku), www.laiskapelikaani.fi (Tampere), www.poromagia.fi (Helsinki).

Alla olevan vinkkilistan myötä me Lunkisti.fi toimituksessa haluamme toivottaa mitä rentouttavinta joulun odotusta ja mainioita pelejä sekä uusien että niiden vähän vanhempien klassikoiden parissa!

Perhepelien parhaat, jotka maistuvat myös laajemmalti


80 Days FI 2-4 pelaajaa; 30-45 min

Kuka kiertää maailman ympäri nopeimmin? Klassinen tarina Phileas Foggin hengessä on näppärästi toteutettu 80 Daysissä pelaajien taittaessa matkaa junalla, laivalla ja kuumailmapalloin välillä pysähtyen keräämään tavaraa matkalaukkuun tikettejä täyttääkseen. Toimintojen hinnat nousevat koko ajan kalliimmiksi, joten lopulta kyse on siitä kuka näppärimmin ajoittaa omat toimensa. 80 Days on oivallinen perhepeli ja esitelty tarkemmin blogissamme (linkki).

Akropolis FI 2-4 pelaajaa; 30 minuuttia

Laatta kerrallaan pelaajat laajentavat omaa kaupunkiaan tai korottavat rakennelmaansa ylöspäin. Päällerakentamiseen peli kannustaakin sillä ylöspäin suuntautuessa on potentiaalia parempiin pisteisiin ja toisaalta louhosten päällerakentaminen on ainut tapa hankkia rahavarantoja. Viime kädessä Akropolis on kuitenkin peli, jossa erilaiset rakennusten pisteytyssäännöt on huomioitava ja varmistettava sopivien kertoimen saanti. Erinomainen perhepeli ja esitelty blogissamme (linkki).

Cascadia FI 1-4 pelaajaa; 30-45 min

Cascadia yhdistää nerokkaasti kahdenkerroksen laattapulman pelaajien pyrkiessä samaan aikaan tekemään laajoja saman maatyypin alueita ja ryhmittämään maisemaan eläimet sopivasti. Pelissä on suoraviivaiset säännöt, mutta peli haastaa sopivasti niin nuorempia kuin aikuisiakin. Uudelleenpeluuarvon takaa peleittäin arvottavat ja vaihtuvat pisteytyskortit.

Cascadia on Spiel des Jahres -voittaja vuodelta 2022 sekä Pelaajien valinta perhepelisarjan voittaja 2023 ja esitelty blogissamme (linkki).

Heat FI 1-6 pelaajaa; 30-60 min

Moottoriurheilun tai ylipäätään kilvanajon ystäville Heat on varma valinta. Aina kuuteen pelaajan saakka skaalautuva formulapeli on yhdistelmä tarkkaa ratinkääntelyä yhdistettynä sopivaan määrään epävarmuutta: vedetäänkö riskillä ja jos kyllä niin kuinka paljon? Varsin yksinkertaisella toteutuksella mukaan on saatu ammennetuksi ohitukset imuhyötyineen päivineen. Erinomainen peli isommalle nuppiluvulle ja lisäsäännöin maistuu harrastajallekin. Myös Heat on saanut oman esittelynsä blogissamme (linkki).

Living Forest FI 1-4 pelaajaa; 40 min

Nokkelasti onnenkoetusta ja pakanrakennusta yhdistävä Living Forest on lopulta kilpajuoksu yhteen pelin kolmesta eri voittotavoitteesta. Onnistutko keräämään muita nopeammin riittävästi tulimerkkejä, puita tai kukkia pelissä, jossa onnenkoetusosuus ei ole pelkkää tuurilottoa.

Tämä Saksan Kennerspiel des Jahres -voittaja vuodelta 2022 on esitelty blogissamme tarkemmin (linkki).

Pictures FI 3-5(6) pelaajaa; 30 min

Kuinka tehdä muutamalla kivellä ja puutikulla talvimaisema sateenvarjoineen? Tai kahdella kengännauhalla taiteilla kivisilta paikallisjunineen? Tätä ja paljon muuta on hilpeä partypeli Pictures, jossa kaikki työstävät hankalilla materiaaleilla kuvavihjeet ja sen perään arvailevat toistensa tuotokset.

Peli on ‘Spiel des Jahres’ -voittaja vuosimallia 2020 ja Lautapelit.fi:n suomentama. Lisäosan Orange myötä se laajenee aina kuudelle pelaajalle saakka ja jos vaihtelua halajaa niin muutama muukin lisäosa on jsenkin jälkeen on julkaistu mupari muutakin lisäosaa vielä tähän päälle löytyy. Peli on esitelty blogissamme tarkemmin (linkki).

Planet Unknown GB 1-6 pelaajaa; 60-80 min

Polyomino- eli tetrispalojen asetteluun omille planeetoille keskittyvä Planet Unknown on omassa peligenressään kärkikastia. Laattoja vaalitaan pyörivästä annostelijasta ja kaikki käytännössä pelaavat peliä samaan aikaan ja tahtiin. Kukin planeetalle asetettu laatta edistää omaa peliä antaen “jotain hyvää” ja viime kädessä tavoite on laatoilla täyttää oma pelilauta. Planet Unknown vaatii jonkin verran englanninkielen hanskaamista joten ihan junioreille se ei sovellu ja sopivan haasteen se tarjoilee vasta vähän isommilla pelaajamäärillä (4-6) vaikka on pelattavissa pienemmälläkin sakilla. Peli on blogissamme esitelty tarkemmin: linkki.

Scout FI 2-5 pelaajaa; 15-30 min

Helposti opittavaa, mutta pelillisesti sopivasti haastavaa korttipeliä hakevan etsintä loppuu tässä. Scout on kiipeämispeli, jossa pelaajat pyrkivät käsikorteistaan eroon ja mielellään katkaisten kierroksen sopivasti kanssapelaajat yllättäen. Kekseliäs korttipeli, josta on vuoden 2023 aikana saatu suomennos Lautapelit.fi:n toimesta.

Spiel des Jahres 2022 -finalisti on esitelty blogissamme tarkemmin: linkki.

Seas of Strife FI 3-6 pelaajaa; 45 minuuttia

Astetta ovelampi, mutta säännöiltään silti suoraviivainen, tikkipeli Seas of Strife haastaa lätkimään korttia pöytään siten, että oma tikkipino ei kasva vaan kortit tulee syötetyksi muille. Laistotikkiä siis. Se missä Seas of Strifen hienous piilee liittyy siihen, että pelata saa niitä maita joita pöytään on pelattu ja aikanaan tikki päätyy sille joka pelasi suurimman numeron maassa, jota pöydässä on eniten. Oivallinen himppasen isomman (5-6) porukan peli, joka on esitelty blogissamme aiemmin (linkki).

Triqueta FI 2-5 pelaajaa; 20 minuuttia

Neljän kierroksen ajan pelaajat pyrkivät keräämään eläintrioja eri eläimistä ja tasan tämän määrän: yksikin yli kolmen ja mukava plussapotti katoaa taivaan tuuliin vaihtuen pieniksi miinuksiksi. Jos taas jäät alle irtoaa vain pisteiden murusia. Triqueta etenee vuoroissa joko laatta kääntäen ja asettaen se yhteen riviin odottamaan nappausta tai sitten laatan lisäämisen sijaan kahmaistaan yhden rivin laatat itselle hypäten samalla sivuun. Pari pientä muuttujaa päälle ja oiva paketti on valmis! Peli toimii hienosti (mutta vähän eri henkisesti) 3-5 pelaajalla ja on esitelty blogissamme aiemmin (linkki).


Näillä vaativampikin harrastaja saadaan tyytyväiseksi

Seuraavassa blogimme suositukset heille jotka hakevat edellä esitettyjä tuhdimpaa pelikokemusta. Pelkästään seuraavien pelien opetteluun ja sisäistämiseen kannattaa varata hyvin aikaa.

Ark Nova FI 1-4 pelaajaa; 90-150 min

Viime vuosien kuumimpia uutuuksia, Ark Nova on nyt vuoden päivät ollut saatavilla myös suomeksi. Eläintarhailua monelta eri kantilta lähestyvä peli maistuu kaikille teille (ja meille), jotka hakevat haastavaa aivopähkinää. Ja vaikka kaverin pelin seuraamistakin tarvitaan, niin onhan tämä sellainen “hiekkalaatikkopelien paras kaveri” että oksat pois. Lisäosiakin on jo jokunen julkaistu. Ark Nova on voittanut käytännössä kaikki merkittävät palkinnot (mukaanlukien Pelaajien Valinta -harrastajasarjan 2023) mitä tällainen tuhdimpi europeli voi vaan voittaa.

Pelistä löytyy myös soolopeli joka on ihan mielekäs. Noin muutoin moninpelit kannattaa pelata pienellä (2-3) porukalla pitkän kestonsa vuoksi. Ark Nova on myös esitelty blogissamme (linkki).

Arnak – Kadonneet rauniot FI 1-4 pelaajaa; 60-120 min

Indiana Jones -kuvituksella varustettu viidakkoseikkailu kadonneille raunioille on todellinen resurssioptimointi-harjoitus, joka ei onneksi eksy pelkästään tarkkaan laskelmointiin vaan mukana on sopiva rahtunen tuuria. Arnak on kiintoisa kudelma pakanrakennusta ja työläistenasettelua maistuen haastavaa seikkailuhenkistä peliä hakevalle. Enemmän pelaavalle tarjolla on useampaakin lisäosaa (ainakin englanniksi).

Peli oli ‘Pelaajien valinta 2022’ -harrastajasarjan voittaja.

Tiletum GB 1-4 pelaajaa; 60-100 min

Ahtaahkolla yhteiskartalla pelaajien kauppiaat ja arkkitehdit kiertävät paikasta toiseen rakentaen omia pytinkejään parhaille paikoille. Jokainen peli Tiletumia on erilainen, kiitos hyvin erilaisten tavoitteiden jotka alkuvaiheessa kartalle arvotaan. Alkuvalmistelujen pohjalta tehtäväksi jää rakentaa suunnitelma tarjotun kehikon ympärille ja sopivasti noppatoimintoja valiten kasvattaa oma pistepotti vastapelaajia suuremmaksi. Tiletum on haastavien europelien ystäville ja blogissamme esitelty jo aiemmin (linkki).

Tero

Tero on pitkän linjan lautapelaaja, jota pelit ja pelaaminen - oli sitten kyseessä pahvilauta tai digitaaliset pelit - ovat kiinnostaneet aina. Uusiin peleihin tutustuminen kutittelee aina ja leikkisästi voidaankin sanoa, että Teron missiona on tietää lautapeleistä enemmän kuin kaupan myyjät. Teron sweet spot on peleissä, joiden kesto on noin tunnin luokkaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.